Oostenrijkse aardappelmarkt week 03/2019

Goede aanbodsituatie stuit op rustige maar constante vraag

De Oostenrijkse consumptieaardappelmarkt is stabiel. Na de prijsverhoging van vorige week is de leverbereidheid van de telers duidelijk toegenomen. Aan de ene kant rekent men in de branche op korte termijn niet op een verdere prijsverhoging. Aan de andere kant zijn veel telers hun voorraden dit jaar liever vroeger dan later kwijt, gezien de snelle fysiologische veroudering van de aardappelen in bewaring. De aanbodsituatie is dan ook goed en staat tegenover een rustige, maar constante vraag.

Binnenlandse vraag op gelijkblijvend niveau
De binnenlandse vraag zal naar verwachting ook in de komende weken op soortgelijk niveau blijven. De export wordt niet geforceerd gezien de snel afnemende voorraden die in bewaring liggen. De telersprijzen liggen stabiel op hetzelfde niveau als vorige week. In Niederösterreich worden consumptieaardappelen meestal voor rond de 25 euro per 100 kg overgenomen. Voor draadwormvrije premiumaardappelen met het AMA-keurmerk valt tot zo'n 29 euro per 100 kg te behalen. In Oberösterreich betaalt men momenteel tot zo'n 27 euro per 100 kg.Uienprijzen opnieuw verhoogd
De positieve prijstrend op de Oostenrijkse uienmarkt zet zich ook deze week voort. Op de binnenlandse markt is het aanbod te overzien en stuit het aanbod op een continue binnenlandse vraag. Maar vooral de exportmarkt blijft zeer bereid uien af te nemen en werkt dan ook prijsopdrijvend. Zo werden afgelopen week de uienprijzen opnieuw verhoogd. Voor uien, gepoetst en gesorteerd in een kistje, wordt afhankelijk van kwaliteit en grootte nu meestal tussen de 44 en 48 euro per 100 kg betaald. In de export zijn echter ronduit hogere prijzen realiseerbaar. Wortelmarkt nog steeds stabiel
De situatie op de wortelmarkt in Niederösterreich is vergeleken bij voorgaande week nauwelijks veranderd. De afzet op de binnenlandse markt verloopt continu op een seizoensgebruikelijk niveau. Ook de export geschiedt in een omvang die te overzien is. Bij de telersprijzen zijn er geen veranderingen ten opzichte van voorgaande week. In de komende weken rekent men echter toch op de ene of andere prijsverhoging.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.