Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ron Spaans (Broer) over eigen label:

‘Prijs Qi-assortiment stabiel’

Onder het motto ‘straight from the breeder’ timmert het label Quality inside (Qi) stevig aan de weg. Broer, exclusieve producent van deze genetica, is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van eerstejaars-plantuien. Broer levert wereldwijd 14 rassen onder Quality inside. “Met dit label slagen we erin de prijs van plantuien stabiel te houden”, zegt Ron Spaans, accountmanager van Broer.

Broer is een plantuienbedrijf met vestigingen in Andijk, Creil en Rusland en is een zelfstandig opererende dochter van Bejo/De Groot en Slot. Broer houdt zich sinds de oprichting in 1949 bezig met de productie en verkoop van eerstejaars plantuien. Bejo/De Groot en Slot besloot in 2003 een veredelingsprogramma voor plantuien op te zetten, waarna de veredeling van goede rassen in een stroomversnelling is geraakt. Broer is in 2004 gekocht door Bejo/De Groot en Slot en is producent van de nieuwe genetica.

Meeldauwresistente Boga
“Inmiddels zijn we vijftien jaar verder en begint het veredelingsprogramma zijn vruchten af te werpen, aldus Ron Spaans. “We voeren ook nog steeds rassen uit 1949, veredelen is een langdurig proces. De verwachting is dat we in de komende jaren meer en betere genetica gaan ontwikkelen dan in de afgelopen zeventig jaar bij elkaar.” Als voorbeeld noemt hij het ras Boga, een van de eerste vruchten van het nieuwe veredelingsprogramma, dat dit jaar is geïntroduceerd. Deze plantui is meeldauwresistent, met een goede opbrengst en een uitstekende bewaarbaarheid.

De vraag naar eerstejaarsplantuien blijft stijgen, weet de Noord-Hollander. De plantui bevat gemiddeld een hoger percentage drogestof dan de zaaiui, wat de ui heel geschikt maakt voor de industriële verwerking. Ook kan de plantui beter gedijen onder extreme klimaatomstandigheden. “Er zijn telers die jaarrond willen leveren aan de supermarkt. Zij telen tweedejaarsplantuien om het aanbod gedurende het seizoen te verlengen. Daarnaast is de industrie een groeiende markt: schillerijen gebruiken steeds vaker plantuien voor de convenience markt.”

Speculatieve markt verdwijnt
Alle nieuwe genetica uit het veredelingsprogramma van Bejo/De Groot en Slot wordt onder het label Quality inside door Broer geproduceerd. Het bedrijf heeft veredeling, onderzoek, productie en verkoop in eigen hand. Spaans: “De plantuienmarkt is een speculatieve markt. Vorig jaar was het op de vrije markt heel goedkoop om plantuien te kopen. Dit jaar verwachten we een tekort en zal de markt aantrekken. We denken echter dat het speculatieve karakter van deze markt langzaam verdwijnt. Broer wil de prijzen van het assortiment Qi stabiel houden, ongeacht wat de vrije markt doet. Het voordeel voor de teler en handelaar is dat zij weten waar ze aan toe zijn. We sluiten nu contracten voor meerdere jaren af.”

Bejo/De Groot en Slot hield afgelopen zomer de Qi-open dagen in Polen. Ron Spaans is enthousiast over dit evenement. “We hadden in Polen een proefveld met alle Qi-rassen staan en nieuwe introducties. Het leuke van de open dagen, die een keer in de twee jaar in een ander land worden gehouden, is dat er mensen van over de hele wereld samenkomen om problemen en uitdagingen in de uienbranche te bespreken. Alle partijen uit de sector kunnen er met elkaar sparren en samen aan nieuwe oplossingen werken.”

Bron: Uien Magazine De Groot en Slot

Publicatiedatum: