Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Anné Feil van FH Trade over de opkomst van de Poolse uienschilmarkt:

"In één week uien uit VS, Spanje, Kazachstan, Oekraïne, Nederland en Polen verwerkt"

Tholen - De markt voor industrie-uien in Polen zorgt al jaren voor een bodem in de markt voor de Hollandse uienexporteurs. Dit jaar zijn met de lage opbrengsten en hoge prijzen de kaarten anders geschud, zo merkt ook Anné Feil van FH Trade, die al ruim 25 jaar in Polen werkzaam is. "We moesten op zoek naar alternatieven. Dat zorgt voor een dynamische markt. We hebben zelfs een week gehad dat we zowel Amerikaanse, Spaanse, Poolse, Kazachse, Oekraïense en Nederlandse uien hebben verwerkt."

"Kazachstan had ik in augustus al in het vizier, toen ik in de gaten kreeg hoe heftig de situatie in Europa was, maar toen kon ik het logistiek nog niet rond krijgen. Uiteindelijk heb ik Poolse transporteurs gevonden die er appelen heen brachten en de uien retour konden nemen", vertelt Anné . "Uiteindelijk is dat een uitkomst geweest. Als we begin van het jaar die alternatieve kanalen niet hadden gehad, was de pleuris uitgebroken. Het is ook ongekend hoe uit alle hoeken van de wereld producenten opduiken in zo'n jaar. Dat was in de tijd toen er nog geen mobieltjes en internet was, toch heel anders gelopen. Nu wordt heel Europa opeens overspoeld met geschilde en ongeschilde uien uit China.

Feil was een pionier in deze zogeheten derdeklas uien, die waren afgeschreven voor de supermarkten en export. "Voor de Nederlandse telers was het een uitkomst, die hoefden hun land niet te bevuilen met deze uien en kregen er nog een prijsje voor ook. Dat heeft de Nederlandse markt meer motivatie gegeven om uien te telen", blikt de Nederlander, terug. Inmiddels heeft hij zelf geen schilbedrijf meer, maar werkt hij met een aantal schillers samen. "Zo'n 15 grote schilbedrijven op stabiele basis, aangevuld met zo'n 50 thuisschillers."

Normaal gaan de meeste Nederlandse uien, veelal via commissionairs in de maanden vanaf maart naar Polen als de Nederlandse kwaliteit minder wordt en de Poolse teelt opraakt. "Vroeger was het hier in december al een eind gebeurd met de Poolse uien, maar gesteund door ongekende subsidiestromen vanuit de EU, zijn de teelt en bewaring hier in Polen enorm geprofessionaliseerd. Hierdoor kan Polen tegenwoordig gewoon tot mei of juni uien bewaren. Het enige verschil is dat door het droge klimaat de kiemremmer MH30 minder goed werkt, maar de uien zijn wel harder en minder snel kiemgevoelig. Daarbij kunnen schillerijen wel een ui met een kiempje hebben."

Lastiger wordt het wel om in Polen arbeiders te vinden voor het handwerk in de schillerijen. Wel hebben enkele professionele bedrijven zich toegelegd op het machinaal schillen. Wel kijkt Feil al met een schuin oogje naar Oekraïne om in de benodigde vraag naar geschilde uien te voorzien. "Onze afzetmarkt is vooral Europees, slechts 5% blijft in Polen. Mensen koken steeds minder eten en daardoor moeten de groenten verwerkt worden. Hierdoor is de schilmarkt, zowel vers- als diepvries enorm gegroeid. Fastfoodketens, pizzaboeren, visboeren hebben allemaal verwerkte uitjes nodig."

"De opmars van de convenience-markt maakt het werk wel heel anders dan jaren geleden. We hebben nu bijvoorbeeld met de grote diepvriesconcerns te maken. En ook qua voedselveiligheid komt er heel wat kijken. Het is wat anders dan een container uien afland naar Senegal sturen. Met geschild product zit je toch dichter bij de mond en heb je daarbij te maken met een beperkte houdbaarheid. Dit jaar is het met de abnormale prijzen helemaal uitkijken. Je kan overal een nulletje achter zetten, ook als het fout gaat!"

Voor meer informatie:
Anné Feil
FH Trade
Ul. Szklarniowa 15D/2,
61-680 Poznań,Poland
Mob NL: 0031.653.252.269
Mob PL: 0048.530.707.444
jgfeil@fhtrade.eu 
www.fhtrade.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven