Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Snebo investeert in uienverwerking in Ossendrecht en Orchowo

Waar veel Nederlandse uienhandelaren een ui met een zo sterk mogelijke huid verkopen, schilt Snebo hem er juist het liefste af. Het bedrijf uit Ossendrecht is al veertig jaar actief in de uienverwerkingsindustrie en levert een breed scala aan bewerkte uienproducten, variërend van versneden en geschilde uien tot blokjes, snippers, ringen en schijven, zo meldt het Vakblad Primeur in haar Uienspecial.

Hoewel het bedrijf in Ossendrecht nog flink aan het uitbreiden is – onlangs werden er weer vier nieuwe Finis-schilmachines geïnstalleerd – vindt de grootste groei zo’n duizend kilometer oostwaarts in het Poolse Orchowo plaats. Verwerkt Snebo in Ossendrecht jaarlijks zo’n 9.000 ton gele uien, in Polen verwerkt het bedrijf inmiddels een dubbel zo groot volume. Afnemers zijn onder meer groentensnijderijen, de versmarkt, visindustrie, maar ook bakkerijen.

“We hadden het negen jaar terug al eens geprobeerd in Polen, maar dat is toen niet gelukt. Ik had daar toen een afstudeerder lopen die de hele fabriek draaiende hield. Toen hij klaar was met zijn studie, meldde hij zich weer bij mij. Met hem zag ik het direct zitten. Vervolgens zijn we heel Polen rondgereden op zoek naar een geschikte locatie en hebben we een voormalige betonfabriek gekocht”, lacht Toon Snepvangers.

Inmiddels is de Poolse locatie zes jaar in gebruik en zijn er in  de 7.000 m2 grote fabriek maar liefst 130 mensen aan het werk. Onlangs werden er een drietal uienschillijnen geplaatst. “We werken met erg arbeidsintensieve producten. Arbeid is de belangrijkste reden geweest om ons in Polen te vestigen, al moet ik zeggen dat het merendeel van onze medewerkers inmiddels van Oekraïense afkomst is”, vertelt Toon. Hoewel veel arbeid in Polen tot voorkort nog handmatig plaatsvond, zijn inmiddels ook de eerste automatische schillijnen geïnstalleerd. Zelf probeert Toon maandelijks naar Polen af te reizen. “Dat lukt niet altijd, maar gelukkig hebben we er goede mensen zitten.”


Vestiging in Polen

“Onze core-business blijft het schillen en snijden van uien, maar in Polen zijn we ons ook gaan specialiseren in het fabriceren van blokjes en ringen. Het gros van onze klandizie zit in Nederland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Maar we proberen ook de Poolse markt verder te ontginnen. Duitsland liep lange tijd wat achter met verwerkt product, maar we zien de vraag uit Duitsland nu toenemen en ons voordeel is dat we er toch doorheen rijden met het eindproduct vanuit Polen.”

In de Poolse fabriek betrekt Snebo hoofzakelijk Poolse uien, zowel van eigen teelt als van aangesloten contracttelers. “Dit volume willen we de komende jaren wel uit gaan breiden, naar gelang de vraag van de klant, want we gaan niet op de bonnefooi telen”, vertelt Toon. “Het is niet dat we specifiek met uienrassen werken voor de verwerking. Het ene ras is wel makkelijker te schillen dan het andere, maar uiteindelijk valt elke ui te schillen. We beginnen het seizoen met de plantuien, waarna we overschakelen op de zaaiuien. Een gedeelte van de productie is Planet Proof-gecertificeerd, waarmee we inspelen op de vraag vanuit Nederlandse en Belgische groentensnijderijen.”

Het volume gele uien dat Snebo verwerkt, vormt een lichte stijging, maar met name de markt van verwerkte rode uien is in opmars. “In bijna elke salade worden wel rode uien gebruikt. Voor ons is dit een snelgroeiende markt. Ook verwerken we sjalotten, die we vacuüm verpakken. Qua verpakkingen leveren we wat de klant wenst. Dat gaat van big bags tot 250 grams flowpack verpakkingen. Ook verwerken we zowel in Nederland als Polen biologische uien, die vraag zien we in de verwerking wel iets toenemen.”

De dure uien vormden dit jaar voor de uienverwerker een behoorlijke uitdaging. “We zijn met z’n allen goed wakker geschud”, lacht Toon. “Zo komen we nu op continenten waar we nooit uien van beleverd kregen. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld veel Chinese uien verwerkt en ik moet zeggen dat de kwaliteit me niet is tegengevallen. Door de droogte hebben we hier veel kleine uien en dat is om te schillen niet ideaal. Gelukkig hebben we daar nu ook een schiller voor geïnstalleerd die specifiek gemaakt is voor deze kleine maten. Ook kunnen we sinds kort de uien ‘kwarten’.”

Doelstelling voor komende jaren is om ook meer aan de buitenwereld te laten zien wat het uienverwerkingsbedrijf in huis heeft. “We hebben de eerste versie van onze nieuwe website al online gezet, hebben een bedrijfsvideo gemaakt onder meer met dronebeelden en willen de komende jaren ook de nodige beurzen gaan draaien. We hebben ook wat te vertellen. Het mooie van ons bedrijf is dat we de hele keten in eigen huis hebben. Van het zaaien, planten, rooien tot transport, sortering en het verwerken. In de toekomst willen we ook een diepvrieslijn in Polen neer gaan zetten. Dan is onze uiencirkel helemaal rond”, besluit Toon.

toon@snebo.nl