Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Beperkte voorraden uit verre oorden

Jan van der Lans en Gerard Hoekman blikken vooruit op uienimportseizoen

De voorbereidingen voor het komend uienimportseizoen zijn in volle gang. Samen met Gerard Hoekman en Jan van der Lans blikt AGF Primeur in haar uienspecial vooruit op het aankomende seizoen. In week elf verwacht Gerard Hoekman van Mulder Onions uit Kerkrade de eerste ladingen. Dit jaar zijn er minder vaste programma’s vanwege de hoge prijzen. “Ik heb goede moed dat we tot eind april voldoende product hebben”, aldus Gerard. Jan van der Lans van Van der Lans International ontving de eerste nieuwe aankomst vanuit het Zuidelijk Halfrond dit jaar op 21 februari en wel vanuit Zuid Afrika.

Gerard Hoekman: “Ik heb goede moed dat we tot eind april voldoende product hebben

Op het moment van spreken was het importseizoen van de uien nog niet begonnen. “We zijn nu druk bezig om de programma’s op papier te krijgen”, vertelt Gerard Hoekman, directeur van Mulder Onions in Kerkrade. “In week elf krijgen we de eerste lading uien binnen uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. De supermarkten hebben minder ingekocht, waardoor er meer daghandel zal zijn. Dit is te verklaren doordat het prijsniveau heel hoog wordt, dan wachten mensen liever af tot de producten daadwerkelijk aankomen.” 

“Gelet op de huidige situatie in Europa zullen er meer importproducten nodig zijn. Dat kan wel een probleem zijn, want waar ga je die producten vandaan halen. Op het zuidelijk halfrond hebben ze namelijk niet meer geteeld. Daarom zijn de prijzen ook zo hoog momenteel. En daardoor zijn de te verwachten hoeveelheden waarschijnlijk ook te laag voor de vraag.”

Om de eventuele gaten op te vullen, wordt er ook naar andere landen dan normaal gekeken. “Een voorbeeld hiervan is Zuid-Afrika. Dat land is al zo’n tien/vijftien jaar geen leverancier meer geweest. De kwaliteit is af te wachten, maar ik ben er zelf geweest en het zag er goed uit. De kanttekening is wel dat we daar geen grote volumes vandaan kunnen halen. Een andere mogelijkheid is Argentinië. Die zijn ook zo’n tien/vijftien jaar niet op de Nederlandse markt geweest. Maar Argentinië exporteert veel naar Brazilië. Als ze daar de juiste prijs betalen, zullen ze niet veel gaan exporteren naar Europa.”

“Dan houdt het eigenlijk wel op. Er wordt ook wel gesproken over Egypte. Alleen Egypte kan niet de juiste kwaliteit leveren, omdat ze niet de juiste rassen telen. Ook uit China is er wat voorraad gekomen. Maar dat is allemaal oude oogst en die uien zijn allemaal een stap te grof voor onze markt.”

Momenteel kan Gerard nog aan de vraag voldoen en is hij nog voorzichtig optimistisch over het verdere verloop. “In ieder land is er nog wel wat product op de markt. Er zijn momenteel nog Engelse, Franse, Duitse en Oostenrijkse uien verkrijgbaar. Je merkt wel dat de vraag naar Nederland gaat verschuiven, maar dat is traditioneel voor deze tijd van het jaar. Dan moeten we dus even kijken hoe ver we komen. Ik verwacht dat we niet volop product zullen hebben tot het einde van het seizoen, maar ik heb goede moed dat we tot eind april voldoende zullen hebben”, aldus Gerard.

Voorlopig worden er in ieder geval nog geen extra maatregelen genomen voor het volgende seizoen. “Je moet het gewoon afwachten. We hadden te maken met zeer extreme weersomstandigheden. Hopelijk is dat vanaf volgend jaar weer normaal”, besluit Gerard.

gerard@mulder-onions.com

Jan van der Lans: “We moeten allemaal wakker blijven”

“Sinds een lange tijd, zeker 12 jaar, importeren wij dit seizoen weer vanuit de regio Koue Bokkeveld in Zuid-Afrika. De markt dit seizoen is zeer speciaal vanwege de grote tekorten in Europa door de extreme droogte afgelopen zomer 2018. De meeste retailers hebben ca 6 weken extra volume nodig in verhouding met andere jaren, dus wij verwachten goede afzetmogelijkheden voor de Kaapse uien. Wij werken met een gerenommeerde en gecertificeerde teler, die ons tot eind maart zal leveren”,  vertelt Jan van der Lans 


Jan met zijn dochter Bodine op inspectie in Tasmanië

Jan van der Lans kiest voor de import uit landen waar hij bekend mee is. “Wij importeren gele en rode uien uit Nieuw-Zeeland, dat doen we al heel lang. Door de jaren heen bouw je een vertrouwensband op met je afladers en werk je samen in goede en slechte tijden. De eerste lading verwachten we 26 februari te lossen bij Jonika in Oostdijk.  Daarnaast importeren wij ook vanuit Tasmanië en van het vaste land Australië, met name de witte uien. Dat doen we ook al 27 jaar. Tijdens mijn bezoek aan Nieuw-Zeeland/Tasmanië in januari heb ik kunnen constateren dat de uien in beide landen van zeer goede kwaliteit zijn. Met name de eerste geoogste variëteiten zijn aan de grove kant en pieken op de sortering 65-90 mm. Verder hebben we elk jaar Egyptische rode uien in het assortiment, voornamelijk vanaf medio mei. Dit seizoen verwacht ik dat er ook vraag naar gele uien uit Egypte zal zijn. We werken daar met de juiste telers, want niet alles is even goed.”  Vanaf eind maart verwacht Jan ook regelmatige aankomsten van Chileense uien, van de variëteiten Valenciana en Grano. Jan bevestigt dat in de landen op het Zuidelijk Halfrond geen extra aanplant heeft plaatsgevonden aangezien de berichten over de lage opbrengsten in Europa hen te laat bereikten.

“De Hollandse uien zijn momenteel de duurste van Europa, dat is ook wel eens anders geweest. Vanaf begin januari is het een stuk rustiger op de uien markt, mede door het wegvallen van de overzeese export naar West-Afrika. Sinds deze week bemerken wij dat er meer vraag komt naar Nederlandse uien vanuit Duitsland en andere Europese landen. Wij concentreren ons voornamelijk op de uienverkoop binnen Europa en doen eigenlijk geen overzeese export, enkel import. Ik verwacht dat de vraag naar Hollandse uien in maart gaat aantrekken. Aangezien de Nieuw Zeelandse exporteurs een redelijk hoge prijs verlangen, zullen Europese retailers zolang mogelijk proberen met Nederlandse en andere Europese uien door te gaan, zeg maar zolang de voorraad strekt “

Op het moment van spreken is de uienmarkt nog rustig. “Iedereen is nu in volle afwachting. Er wordt aardig gespeculeerd. De markt trekt daardoor ook veel uien aan uit andere landen zoals China. We krijgen echt uit alle hoeken en gaten uien aangeboden”, lacht hij.  

“Vanaf april verwacht ik een grotere vraag naar overzeese importuien. Wij hebben maatregelen genomen en goede programma’s opgestart. Ik vind het belangrijk dat er continu afzet blijft en dat de markt door blijft lopen. Er moeten niet teveel risico’s worden genomen. De huidige speculatie kan ook verkeerd aflopen! Een dergelijke marktsituatie trekt allerlei gelukzoekers aan en kan daardoor ook een chaos worden. Dus wij moeten allemaal wakker blijven!”, besluit Jan.

Publicatiedatum: