Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
‘Uniek energieproject tussen twee agrobedrijven’

Wiskerke Onions benut restwarmte

Hoe interessant is duurzaam en innovatief ondernemen in de uienbranche? Hoe komen duurzame innovaties ten goede aan de kwaliteit van de uien? Wat zijn de voordelen en kleven er ook nadelen aan? Wiskerke Onions past duurzaam ondernemen toe in haar bedrijfsvoering. Uien magazine van De Groot en Slot sprak hierover met directeur Chayenne Wiskerke (Wiskerke Onions).

Wiskerke Onions streeft naar verduurzaming van de complete keten: van teelt tot aflevering aan de klant. Het familiebedrijf uit Kruiningen werkt sinds kort samen met buurman Lamb Weston/Meijer in een uniek restwarmteproject: de uienverwerker maakt via een restwarmtekoppeling gebruik van de restwarmte van Lamb Weston voor het drogen van de uien.

Dit is een voorbeeldproject voor de hele food & agro sector, zegt directeur Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions. “Je ziet dergelijke projecten wel tussen agro en industrie ontstaan, maar het is nog niet eerder voorgekomen dat twee agro-foodbedrijven zo succesvol samenwerken op het gebied van duurzaamheid. We gebruiken de restwarmte van Lamb Weston voor het drogingsproces van onze uien. De restwarmte stroomt als water van 60 graden in een buizensysteem van 1.200 meter lang naar ons bedrijf, waar het wordt omgezet in lucht van 30 graden.”

Quitte draaien
Wiskerke heeft een loods laten ombouwen voor het drogen van de uien met de restwarmte van Lamb Weston. Later kan eventueel een tweede droogloods volgen. “De uien worden gedroogd op een temperatuur van 25 tot 30 graden. Dat deden we voorheen met gaskachels, maar dat past niet meer in een duurzame bedrijfsvoering.” Wiskerke denkt dat de investering zich op middellange termijn uitbetaalt. “We spelen over acht jaar quitte”, schat zij in. De restwarmte wordt ook ingezet om het kantoor en de rest van het bedrijf te verwarmen.

Door het leveren van restwarmte van Lamb Weston naar Wiskerke wordt op jaarbasis 500.000 kubieke meter aardgas bespaard. Hier is een CO2-besparing van 800-900 ton per jaar aan verbonden, vergelijkbaar met een CO2-uitstoot van 250 tot 300 huishoudens. De investering bedraagt 1,6 miljoen euro. De agrobedrijven hebben voor het project een subsidie van 800.000 euro van provincie Zeeland ontvangen. Wiskerke heeft tevens 1.600 zonnepanelen op het dak liggen voor de energievoorziening op het bedrijf.

Duurzaam transport
Ook op het gebied van transport ziet de uienverwerker grote mogelijkheden om duurzaam te ondernemen. “We willen door middel van het Lean & Green-programma 30 procent emissie behalen op transport”, zegt Wiskerke. Het bedrijf exporteert 180 miljoen kilo uien per jaar naar 110 landen. Er rijden tien vrachtwagens op Euro 6-motoren en voor het vervoer over zee wordt gewerkt met de Remote Container Management (RCM) tool van Maersk Line.

Wiskerke: “Er gaan elke week 60 tot 70 containers met uien naar overzeese gebieden. Met de RCM-tool kunnen we realtime de temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatieniveaus in de gaten houden. Deze data willen we gaan gebruiken om samen met de rederij de containers intelligent te maken. In vochtige gebieden laten we minder lucht binnen, in droge gebieden juist andersom. Dat betekent dat de containers niet meer de hele dag hoeven te draaien. Op die manier kunnen we ze slim managen op energieverbruik.”

Nieuwe uitdagingen
Chayenne Wiskerke vindt dat het Zeeuwse familiebedrijf een verantwoordelijkheid heeft om naar absolute duurzaamheid te streven. Het bedrijf wil eind 2019 volledig op alternatieve energie draaien, zegt ze. “Er zijn voldoende tools aanwezig om duurzaam te produceren in de gehele keten, van teelt tot transport en van het drogingsproces tot het verpakproces. Dat wordt voor de retail, maar ook voor de export steeds belangrijker.”


Volgens Wiskerke heeft het bedrijf nog diverse plannen om duurzaam te ondernemen, maar eerst moet de haalbaarheid ervan worden onderzocht. “Van februari tot juni hebben wij geen warmte van buurman Lamb Weston nodig voor de uiendroging. Maar het zou nog rendabeler zijn als we de warmte wél het hele jaar kunnen gebruiken. Daarom willen we in ieder geval kijken, hoe we de restwarmte jaarrond kunnen inzetten. Dat is een uitdaging!”

Bron: Uien Magazine, De Groot en Slot

Publicatiedatum: