Afnemende voorraden Noorse kool en uien

Uit de laatste cijfers blijkt dat van de Noorse uien uit 2018 alleen nog de kleine uien voorradig zijn. Op 1 maart lag er nog 735 ton witte uien in de bewaarloodsen. Dat is 85 procent minder dan vorig jaar. De afzet van de Noorse uien bedraagt zo’n 125 ton per week. Vanaf 1 januari is er geen heffing meer op de import. In andere jaren wordt de importheffing alleen afgeschaft tussen mei en juli als het nieuwe seizoen voor de Noorse uien weer begint.

Ook de voorraad kool is kleiner dan vorig jaar om deze tijd, niet alleen vanwege de droogte, maar ook omdat er bij de consument meer vraag is naar kool. Normaal gesproken is er het hele jaar door voldoende Noorse kool beschikbaar. Nu lag er op 1 maart nog maar 600 ton kool in de bewaarloodsen. Dat is 70 procent minder dan op 1 maart 2018.

Wortelen zijn er dit jaar meer dan vorig jaar om deze tijd vanwege de goede opslagcondities. Wel zal naar verwachting de voorraad uitgeput raken voor de start van het nieuwe seizoen. Voor knolselderij was 2018 een goed jaar. De voorraden zijn groter dan vorig jaar en de kwaliteit is goed, ook al dankzij de moderne bewaarloodsen. Naar verwachting is er het hele jaar door Noorse knolselderij te krijgen. Ook de voorraad aardappelen is nog voldoende, deels omdat de vraag naar aardappelen is gedaald.

Bij de kasgroenten valt op dat er voor komkommers een prijsstijging wordt verwacht als in het voorjaar de importheffing op komkommers uit het buitenland weer wordt ingesteld.

Bron: www.landbruksdirektoratet.no


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven