Voor sommige kleinschalige telers vormen het leveren van kwaliteit en het respecteren van het milieu de grootste uitdagingen. Hun winst is stabiel, doordat ze niet afhankelijk zijn van marktschommelingen. Kleine volumes vertalen zich in stabiele prijzen. "We maken niet alleen winst, maar leveren ook producten van uitstekende kwaliteit, die een goede waardering hebben. Alleen onze overschotten gaan naar de groothandel", vertelt Joan Ribosa, van Verduras Ribosa.
Verduras Ribosa, gevestigd in de omgeving van Cabrera de Mar, Barcelona, beschikt over een teeltoppervlak van 6 hectare. Het bedrijf heeft een uitgebreid productaanbod en teelt onder andere sla, aardappelen, erwten, bloemkool, peterselie, artisjokken, andijvie, bonen met beschermde oorsprongsbenaming, tomaten (pruim en tros), en het lokale sterproduct dat steeds meer gewaardeerd wordt in restaurants: calçots. Deze lange, zachte, licht bolvormige uien hebben een unieke smaak en zijn een traditionele specialiteit die steeds populairder wordt, ook over de grens. Het seizoen begint halverwege oktober en eindigt half april.
Hoewel hij geen Michelinster heeft, volgt Joan Ribosa een nieuw concept van grote restaurants: een op de gastronomie gerichte teelt. "We begonnen onze eigen tuinbouwproducten in ons familierestaurant te gebruiken, en nu zijn er andere restaurants die willen dat we ook producten voor hun keukens telen. Sommige van onze producten zijn biologisch, hoewel ze niet gecertificeerd zijn", vertelt Joan. Andere afzetkanalen zijn lokale markten, waar hogere prijzen betaald worden dan in de groothandel, en waar sprake is van een trouwe klantenkring.
Verduras Ribosa is lid van plantenbeschermingsorganisaties, die waardevolle kennis bieden en gewasinspecties uitvoeren. Op die manier zorgen ze voor een evenwicht tussen flora en fauna, worden parasieten gecontroleerd en wordt gezocht naar aangepaste behandelingen voor het voorkomen van de verspreiding van ziekten of schimmels.
"De grote diversiteit aan tuinbouwproducten en het kleine areaal maken het mogelijk om de gewassen te beheren met nauwkeurige irrigatie, zonder ziektes en met minimale verliezen. "Het enige probleem is dat de calçots dit jaar kleiner zullen zijn. Het product biedt echter dezelfde voortreffelijke smaak en voedingsstoffen".
"Het werken op kleine schaal is zeer bevredigend: we kennen het woord 'concurrentie' niet. De prijsschommelingen zijn minimaal en het directe contact met klanten is een beloning", stelt Joan Ribosa.
Meer informatie:
Joan Ribosa Mercader
Verduras Ribosa
08349 Cabrera de Mar
+34 937 590 593
[email protected]
www.calsfrares.com/verduras-ribosa/