Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler dient zich hierop goed voor te bereiden

Nieuwe regels luizenbestrijding

De teler heeft er in 2019 twee grote uitdagingen bijgekregen. Ten eerste het verbod op neonicotinoïden. En daarnaast de aanscherping van de etiketvoorwaarden van insecticiden, met name voor interval en het aantal toepassingen per jaar. Als klap op de vuurpijl zien we dat bladluizen minder gevoelig worden voor bepaalde insecticiden. Voor diverse teelten, waaronder uien suikerbieten, bloembollen, pootgoed en vollegrondsgroenten, betekent dit een wijziging in de aanpak van insecten. Na opkomst van de gewassen dient de teler in een vroeg stadium te beginnen met de volveldstoepassingen. Geen ideale uitgangssituatie gezien de virussituatie van het afgelopen seizoen. Kees Vogelaar, teeltspecialist bij AgroVision, benadrukt de noodzaak van een goede voorbereiding bij elke bespuiting, om zo de risico’s van een mislukte bestrijding, afkeuring en klassenverlaging te verminderen met alle financiële gevolgen van dien.

Kees Vogelaar: “Het is nu nog belangrijker dat een bespuiting een voltreffer is. Dus dat er bij de meest ideale omstandigheden gespoten wordt. Ik adviseer daarom iedere teler om een strategie uit te werken met zijn adviseur. Bovendien is een adviessysteem zoals CropVision Gewis onmisbaar. Het programma vertelt per gewas en middel heel nauwkeurig op welk moment en met welke dosering je het beste kan spuiten. Met boerenverstand kom je natuurlijk ook heel ver. Alleen is het nu van belang dat je echt op gewasniveau kijkt en daarbij de actuele gemeten gegevens gebruikt. In combinatie met de weersverwachting van de komende dagen kan je dan een hele nauwkeurige inschatting maken voor het optimale moment. Een snelle daling van de Relatieve Luchtvochtigheid kort na de toepassing door een schrale oostenwind kan net het verschil uitmaken.



Voor meer informatie:
CropVision Gewis
www.slimspuiten.nl 

 

Publicatiedatum: