Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienschiller scheelt in personeelsbestand

In het Duitse Borgholzhausen verrees vorig jaar het nieuwe hoofdkantoor van Düpmann GmbH & Co. KG. Het bedrijf belevert de Duitse voedingsindustrie met diverse vers verwerkte groenten, waaronder geschilde en naar wens ook gesneden uien, alsook paprika, wortelen, courgettes, komkommers en prei, bijvoorbeeld in blokjes, plakjes, schijfjes of reepjes. Verder worden groentemixen, knoflook- en groentepuree geproduceerd. En ook de handel in gepelde knoflook en diepvriesgroenten behoort tot het assortiment. 

De huidige productielocatie Marienfeld bestaat al bijna 150 jaar. Daarbij was de familie Düpmann altijd al op enigerlei wijze met de landbouwsector verbonden. Vandaar begon men begin jaren ’70 met het schillen van uien. In de jaren ’90 werd het bewerken van paprika eraan toegevoegd, en sindsdien groeide het assortiment gestaag. Na de laatste nieuwbouw in 2009 werd al snel duidelijk dat de maximale capaciteit in Marienfeld was bereikt, en dat er moest worden uitgebreid. Na enig wikken en wegen werd besloten om een nieuwe faciliteit te bouwen in Borgholzhausen, terwijl de productielocatie in Marienfeld blijft bestaan.

Nieuwe uienschiller
Bij een nieuw pand hoort ook een uitbreiding van het machinepark. Heinz Düpmann: “We verwerken onder meer Spaanse uien in grotere maten. Deze zijn vooral in de zomer gewild als vleesverwerkers ze in barbecuespiesen verwerken. Onze huidige machines kunnen de uien van 70 tot 90 prima schillen, maar voor deze grote maten werd naar een nieuwe machine gezocht. De keuze viel op de MOP-200 van JBT FTNON. In de afgelopen jaren stonden er hier in het hoogseizoen van maart tot augustus 10 werknemers de uien handmatig te schillen, nu zijn er alleen nog twee operators nodig die de uien in de juiste positie leggen en het geschilde product controleren.” Via een lopende band komen de uien individueel in een houder, ofwel pocket terecht. De operator positioneert de uien zo dat de kop en staart eraf gesneden kunnen worden. Vervolgens wordt de schil door vier mesjes ingesneden en tussen twee armen geklemd. De ui wordt rondgedraaid en over de hele diameter ingesneden. Met perslucht wordt de schil er dan afgeblazen. Het openen en sluiten van de in totaal zes armen, die de machine telt, gebeurt met magnetische velden. Het is een techniek die FTNON in 2011 al ontwikkelde en die sinds 2017 in de MOP-200 wordt gebruikt. Tenslotte inspecteert een werknemer het geschilde product op eventuele schilrestjes of beschadigingen.

Compact en hygiënisch
Naast de besparing op personeel was hygiëne voor de firma Düpmann een belangrijke reden om de machine aan te schaffen. Volgens Heinz Düpmann hoeft het product niet meer van hand tot hand, en de machine is makkelijk te reinigen. Lars Heuvelmans van JBT FTNON bevestigt dat. “De meeste bestaande machines hebben veel onderdelen nodig om de uien te kunnen schillen. De machine die wij ontwikkeld hebben is een stuk compacter met 60 procent minder onderdelen. Er zijn geen kettingen en alles is van rvs. De machine is modulair opgebouwd zodat alle onderdelen stuk voor stuk gereinigd kunnen worden. De onderdelen die de ui oppakken, ronddraaien om de schil te verwijderen en loslaten, bevatten vaak veren en aandrijfsnaren. Die hebben wij vervangen door permanente magneten. Groot voordeel daarvan is dat die magneten weinig onderhoud vereisen en dat de instelling altijd hetzelfde blijft.”

l.heuvelmans@ftnon.com

Publicatiedatum: