oplossing voor stof, vellen èn sealrook

Afzuigoplossing voor aardappelen- en uienverpakker Awex in Polen

Jongejans Luchttechniek is in de loop der jaren een begrip geworden voor afzuigsystemen in de agrarische sector. De afzuigsystemen worden in Nederland ontwikkeld en wereldwijd geïnstalleerd bij vele telers en verpakkers. Zo zijn alle problemen met stof of vellen wel eens voorbij gekomen.

Jongejans heeft onlangs een afzuigoplossing verzorgd voor Awex in Polen. Vellen en stof van uien worden uit de aanvoerlijn en de 8 verpakkingslijnen afgezogen. Daarmee zorgt het kettingfiltersysteem voor schone uien, die vrij van stof en vellen kunnen worden verpakt. Daarnaast heeft Jongejans een oplossing gerealiseerd voor de seal rook die vrijkomt bij het verpakken.

“De afgelopen jaren hadden we voor het afzuigen van seal rook nog een ander systeem draaien. Maar daarbij bleef zoveel van de damp in het gebouw dat je het overal kon ruiken! Jongejans heeft dit probleem in een keer goed opgelost met een separate afzuiginstallatie voor de seal rook", vertelt directeur Radoslaw Tyc van Awex.

“Om seal rook goed uit de ruimte te halen, moet het afzuigsysteem daar dan ook speciaal voor zijn ontworpen. Ervaring leert dat seal rook erg vettig is en overal aan blijft plakken! Wanneer het in combinatie met stof wordt afgezogen, raken de leidingen snel verstopt. Dit is de reden waarom we de rook afzonderlijk afzuigen en er een speciale ventilator voor hebben ontwikkeld. Deze ventilator wordt in of buiten de verwerkingsruimte geïnstalleerd met een kleine pijp naar buiten. Deze ventilator blokkeert niet zoals een andere afzuigventilator dat zal doen met deze toepassing", zegt Jesse Vonk van Jongejans.

Alle lucht die uit het gebouw door één van de veertig zorgvuldig geplaatste afzuigpunten voor stof en vellen wordt afgezogen, gaat daarna gefilterd retour in de ruimte. Omdat deze schone lucht gereinigd en met dezelfde temperatuur terug wordt gevoerd, zorgt het systeem daarmee ook in de winter voor een klimaatneutrale oplossing. De capaciteit kan op afstand worden bijgesteld en daarmee altijd goed aansluiten op de actuele benodigde hoeveelheid.

“Bij de oplevering van de systemen is onze technische dienst volledig geïnstrueerd door Jongejans. Zo kunnen we elke wijziging of aanpassing zelf aanpassen met Jongejans in Den Helder als back up. Voor ons was het grote voordeel dat we tijdens de installatie gewoon door konden draaien. De lijn heeft geen dag stil gelegen", vertelt Radoslaw Tyc. "Een ander voordeel is dat het systeem volledig geruisloos werkt en dat is geen overbodige luxe als er een woonhuis vlak naast ligt!”

Voor meer informatie:
Jongejans Luchttechniek
Tel: 0223 660 666 
www.jongejansluchttechniek.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven