Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sterke inkomensdaling in Britse landbouw voorzien na Brexit

In een impact assessment in opdracht van het Britse Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) wordt geconcludeerd dat de inkomens van Britse landbouwbedrijven na de brexit over vrijwel de gehele linie zullen dalen. De rundvee- en schapenhouderij worden het hardst getroffen met inkomens tot onder nul. 

De onderzoekers hebben specifiek gekeken naar de gevolgen van een keuze voor ofwel een vrijhandelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, ofwel het WTO-scenario als gevolg van een no-deal brexit. In het laatste geval verwachten de onderzoekers dat het gemiddelde inkomen van Britse landbouwbedrijven zal dalen van 42.750 pond naar 26.285 pond in 2022. Als de Britse overheid een vrijhandelsakkoord sluit met de Europese Unie, zal de inkomensdaling minder drastisch zijn.

In de analyse zijn ook beleidsvoornemens van de Britse regering meegenomen, waaronder tijdelijke importtarieven bij een no-deal brexit. Naast handelsbarrières zijn hogere arbeidskosten een belangrijke factor in de verwachte inkomenseffecten. Ook speelt voor sommige sectoren het gefaseerd verdwijnen van de nu gegarandeerde landbouwsubsidies een grote rol.

Sectoren, die het hardst zouden worden getroffen, zijn de rundvee- en schapenhouderij, waar het gemiddelde inkomen in beide scenario’s onder de nul zal uitkomen als de subsidies volledig wegvallen. Bij een 'no deal' krijgen vleesproducerende bedrijven vermoedelijk te maken met prijsdalingen. Rundveehouders zouden kwetsbaar worden door goedkope import. Voor lamsvlees dreigt overaanbod op de binnenlandse markt juist door hoge importtarieven van de Europese Unie voor Brits product.

Zie voor meer informatie het Understanding Brexit - an impact assessment op de site van de AHDB.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: