Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Solaninevrije aardappelen bij groen licht

Producent ziet groot potentieel voor LED in de aardappelsector

Aardappelen voor de levensmiddelindustrie en retail moeten vers, knapperig en kiemvrij zijn. De aardappelen moeten koel, donker en bij de juiste luchtvochtigheid bewaard worden. Uit onderzoek en jarenlange ervaring in de aardappellogistiek blijkt dat de inzet van wit licht tot kwaliteitsvermindering leidt. Het Duitse bedrijf 'CONPOWER Betrieb' zet nu in op op een toename van het gebruik van LED-verlichting in de aardappelsector.


De LED-stralers Helios en Korona zijn de ideale belichtingsoplossingen voor hallen waarin aardappelen voor de verwerking bewaard worden. Ze bezitten de mogelijkheid om licht in een golflengte van 520-540 nm te emitteren, wat de vorming van solanine/ chlorofyl tegengaat.

Wit licht
Het 'wit licht' genaamde lichtspectrum is samengesteld uit lichtgolven van een grote bandbreedte. De spectrale golven zijn in een gebied tussen ultraviolet en infrarood meetbaar. Het zichtbare 'witte licht' is samengesteld uit verschillende lichtkleuren. Daarbij zijn afzonderlijke spectra bijzonder belangrijk voor de plantengroei. Met name de rode en blauwe spectrumaandelen van het licht zijn fotoactief en bevorderen de groei. Dit licht zet de aardappel aan tot ontkiemen en groen worden.

In de aardappel vormt zich tijdens het kiemproces solanine en chlorofyl. Daarbij dient het solanine als antistof voor de aardappel ter afweer van ongedierte. Chlorofyl leidt tot het groen worden van de aardappel. Daarbij worden de aardappelen niet alleen zacht en lelijk, maar ook oneetbaar. Want het alkaloïde solanine is ook slecht voor mensen.

LED-inzet in de aardappelbranche
Moderne lichttechniek in de vorm van licht emitterende dioden, oftewel LED, biedt de aardappelsector nieuwe mogelijkheden. Het CONPOWER ontwikkelingsteam produceert speciale verlichting voor de aardappelsector. Hierbij worden streng dioden geselecteerd, die in het spectrum van 520-540 nm werken. Het door het menselijk oog als groen waargenomen licht voorkomt effectief het ontkiemen en levert daarmee een bepalende factor bij het kwaliteitsbehoud tijdens de bewaring en verwerking van aardappelen. De solanine- en chlorofylvorming wordt effectief onderdrukt.

Geen groenvorming
Een onafhankelijke praktijktest van de verlichting door het bedrijf 'Kartoffel Kuhn' bevestigt de werking. "Ondanks de feiten en informatie die wij van CONPOWER ontvingen, wilden we met een zelftest bij ons bedrijf de werking van hun 'groene LED-verlichting' op onze aardappelen uitproberen. Hiervoor hebben we een pallet aardappelen naar onze koelruimte gebracht en circa acht dagen, 24 uur per dag, met hun 'groene LED-straler' belicht. Na deze tijd hebben we de aardappelen bestudeerd en vastgesteld dat er geen enkele groenvorming, oftewel geen chlorofyl- of solaninevorming op de testaardappelen vast te stellen was. Het resultaat was meer dan tevredenstellend. Wanneer men de aardappelen onder dezelfde omstandigheden blootstelt aan wit licht, dan zouden deze, zo weten we uit onze jarenlange ervaring, reeds na twee tot drie dagen groen worden en dan niet meer geschikt zijn voor de consumptie en de handel. Juist in de verwerking en bij de bewaring voor lange tijd is hun 'groene licht' voor ons een heel interessante variant", zegt bedrijfswoordvoerder Stefan Michels van Kartoffel Kuhn.

Energie-efficiëntie
Met een rendement van tot wel 145 lm/W is de speciale verlichting voor de aardappelsector net zo efficiënt als gebruikelijke LED-verlichting voor industriële toepassing.

Voor meer informatie: 
CONPOWER Betrieb GmbH & Co. KG
Semmelweisstraße 8
82152 Planegg
Telefoon: +49 89 4161488-70
Telefax: +49 89 4161488-71
[email protected] 
www.conpower.de 

Kartoffel Kuhn Großmarkt GmbH
Gottlieb-Daimler-Straße 14
68165 Mannheim
T: +49 621 4450930
M: [email protected] 
W: www.kartoffel-kuhn.de/  

Publicatiedatum: