Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
René Huijsmans, Syngenta

Zaaigoed: Scouten dit jaar belangrijker dan ooit

Tholen - De zadenleveranciers leven in roerige tijden. Per 30 januari 2020 worden er nog maar twee oplossingen aangeboden om aanvallen van schimmels op de pas gezaaide zaden het hoofd te bieden. René Huijsmans, Seed Care Manager bij Syngenta: ”Deze middelen bieden het zaad en de jonge kiem weerstand tegen aanvallen van schimmels in het vroegste stadium van de plant.”

De mogelijkheden van zaadcoatings worden ernstig beperkt door het intrekken van toelatingen. De toelatingen van neonicotinoïden zijn ingetrokken. En dit is een deel van de coating. Neonicotinoïden beschermen tegen aanvallen van insecten. De politieke discussie kwam op gang door een incident in Zuid-Duitsland.

Syngenta zag deze bui al in 2006 hangen. De toenmalig gebruikte middelen zouden gaan verdwijnen. Er is toen begonnen met het zoeken naar oplossingen. Dat kan natuurlijk niet zonder uitgebreide proeven. René hoopt in 2023 alle de toelatingen binnen te hebben. “De producten zijn af. De  werkzaamheid is goed. Daar ligt het niet aan. De gevraagde procedures en proeven vragen veel tijd. Zonder kink(en) in de kabel kan dan een oplossing worden geboden.” 

Opkweek
In kassen in Nederland wordt de planten in een vrij steriele omgeving opgekweekt. Voor een tomatenplant zullen de aanvallen van ziektekiemen-zuigende insecten niet zo’n vaart lopen. De hygiëne-standaard ligt hoog in Nederland. Dat geldt niet voor alle landen in Europa en de wereld. En Nederland is wel de grootste exporteur wereldwijd van groenten- en bloemenzaden. René: ”Wij, als Nederland, zullen hoogwaardig zaaizaad, dat prima wordt beschermd tegen kiem- en bodemschimmels, een oplossing hiervoor moeten kunnen aanbieden. Het kan niet gaan gebeuren dat wij die boot missen. En als het aan Syngenta ligt, gaat dat ook niet gebeuren. We zetten alle zeilen bij. Aan ons ligt het niet.” 

Scouten is het motto
Kiem- en bodemschimmel bestrijding lijkt dus goed mogelijk met nieuwe alternatieven. Het is heel anders gesteld met de insectenbestrijding via een zaaizaadbehandeling. Hoe moeten telers hiermee opgaan. René is duidelijk: ”Scouten, scouten en nog eens scouten. Goed kijken. En op het juiste moment reageren. Ongewenste insecten kunnen zich razendsnel koloniseren. En dan ben je klaar. De kas moet dan geruimd worden en ontsmet. In sommige gewassen als sla en andijvie is er nagenoeg  een 0-tolerantie als het gaat om luis. Eigenlijk is dat onzin. Deze zijn er zo makkelijk af te spoelen. Maar goed … dat is een andere discussie.”

Syngenta heeft onder de naam FarMore Technology een speciaal platform voor zaaizaadbehandeling ontwikkeld. Het sluit aan op de behoeften van de klant. Syngenta legt zich toe op de ontwikkeling van innovatieve producten voor ieder afzonderlijk groentegewas en combineert oplossingen voor zaaizaadbehandeling met technologieën en diensten voor toepassingen. FarMore Technology is geen op zichzelf staand product. Het is een technologieplatform dat continu in ontwikkeling is en dat laat zien dat Syngenta zich ten volle inspant om nieuwe en betere methoden voor zaaizaadbehandeling voor de groententeelt te vinden.

Voor meer informatie:
Syngenta
René Huijsmans
+31 (0)164 22 55 34
rene.huijsmans@syngenta.com
www.syngenta.nl/en/farmore