Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Beheerder Martin Barends:

"Het Food Center is en blijft een terrein dat zijn gelijke in Nederland niet kent"

Tholen - Al in 2003 ontstonden er nieuwe plannen voor de herontwikkeling van het Food Center in Amsterdam. Een lange politieke discussie volgde, maar inmiddels is helder dat de plannen voor het nieuwe Food Center voldoende draagkracht hebben. De eerste sloopwerkzaamheden zijn reeds gestart. "Naar verwachting duurt het tussen de vijf en zeven jaar tot het nieuwe Food Center gereed zal zijn.", vertelt beheerder Martin Barends.

MarktKwartier - een joint venture van Ballast Nedam Development en VolkerWessels Vastgoed - is de concessiehouder die het Food Center terrein zal ontwikkelen en beheren voor de komende 25 jaar. "Er zijn inmiddels voldoende overeenkomsten tussen huidige ondernemers en Marktkwartier CV om met de plannen door te gaan", vertelt Martin. De plannen voor de nieuwe markt zijn ingrijpend. Zo wordt het zuidelijke deel van het Food Center ingeruimd voor woningbouw en blijven in het noordelijke deel de foodbedrijven intact.

"In principe gaat alles plat op de monumentale markthal en het koelhuis na. Er komen moderne bedrijfshallen en een up-to-date infrastructuur met collectieve voorzieningen en gescheiden verkeersstromen voor klanten, aanvoer en werknemers. Ook zal er duurzaam worden gebouwd en is er veel aandacht voor duurzaam ondernemen. De hoofdingang van de markt komt aan de zijde van de Haarlemmerweg en op de daken wordt parkeren voor personeel mogelijk gemaakt. De bedrijven krijgen een handelsstraat, waarbij de aan- en afvoer van producten aan de achterzijde van de panden plaatsvindt", schetst Martin de situatie.

"Daarbij zal het totaal aantal beschikbare vierkante meters voor de bedrijven een stuk minder worden. Aantrekken van nieuwe bedrijven is dan ook nog niet aan de orde. Uitgangspunt van de herontwikkeling is dat het Food Center zich met name zal richten op haar functie voor de belevering van de klanten in (groot) Amsterdam.

Volgens de beheerder zijn de AGF-bedrijven in aantallen nog het best vertegenwoordigd op de markt. "Verloop op de markt is er de laatste jaren nauwelijks. In de klandizie is de afname van het aantal traditionele groenteboeren merkbaar. Daartegenover staat een toename van verschillende allochtone bedrijven die een totaal levensmiddelenpakket aanbieden. Ook het aantal horeca klanten neemt nog altijd toe."

Over zijn rol als beheerder is Martin, die al vanaf 1985 op het Food Center werkt, bescheiden. "Ik moet zorgen dat het terrein schoon en veilig is, dat de hele interne logistiek op orde is en daarnaast moet je er voor de bedrijven zijn als er wat aan de hand is." Hij is blij dat er duidelijkheid is over de herontwikkeling. "Het is hard nodig. Doordat er lange tijd onduidelijkheid was, hebben bedrijven gewacht om te investeren."

"Het Food Center blijft dan ook een uniek terrein dat zijn gelijke niet heeft. Het blijft een streven om ook in de toekomst de marktfunctie in stand te houden. Vandaar dat we voor kopers ook pas vanaf 6.30 uur 's ochtends open zijn. Tot 11.00 uur is het druk met AGF-klanten, 's middags komt dan de horeca bij de diverse levensmiddelenzaken hun handel halen. Ook overdag moeten mensen hier een marktgevoel hebben", besluit Martin.

Voor meer informatie:
Food Center Amsterdam
Jan van Galenstraat 4
1051 KM Amsterdam
Tel: 020-5806720
[email protected]
www.foodcenter.nl