Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan van der Lans:

"Levendige handel in importuien"

Tholen - Als één van de gevestigde spelers in de importuien, is het voor Van der Lans International een memorabel jaar. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Normaal heb je in deze periode nog de doorloop van Hollands product, maar de Europese uien raken nu gewoon op. Dat resulteert in een levendige handel en enorme prijzen."

"Nieuw-Zeeland heeft wel wat grotere volumes gestuurd naar Europa dan andere jaren. De meeste verladingen vanuit Nieuw-Zeeland stoppen nu, dus ik verwacht tot eind juni wel een goede aanvoer van Nieuw-Zeelandse uien", vertelt Jan van der Lans. "De afzet is redelijk breed. Wij hebben programma's in Duitsland, Nederland, VK en Frankrijk, maar er gaat overal wel wat heen."


Jan met z'n dochter in Tasmanië

De prijs van de Nieuw-Zeelandse uien ligt op een stabiel niveau rond de 1 euro per kilo. Inmiddels dienen ook de Egyptische, gele uien zich volop aan als alternatief voor de Nederlandse en Europese uien. "Die prijzen liggen rond de 70 cent en er is een goede vraag naar. Omdat de producties momenteel overgaan van Upper Egypt naar de Delta-regio, hebben wij op dit moment wat minder aanvoer."

Ook de vraag naar rode uien uit Egypte is al losgebarsten. "En dat is redelijk vroeg, normaal starten wij pas eind mei / begin juni met de rode uien. De prijzen zijn erg vast. Wellicht dat er wat meer beweging komt als er in juni wat meer product op de markt komt", vertelt de importeur. Volgens hem belemmeren de hoge prijzen de vraag naar uien niet. "Mensen hebben toch een uitje nodig in de keuken, het product kent nou eenmaal geen vervanger."

Waar ook landen als China dit jaar voet aan de grond kregen in Nederland en elders in Europa, ziet Jan dit niet als een bedreiging voor komende jaren. "China zit op dezelfde breedtegraad. Als we volgend jaar een normaal seizoen hebben, is er geen plaats voor importuien gedurende de wintertijd en is er in het voorjaar pas weer ruimte voor importuien."

Voor meer informatie:
Van der Lans International B.V. 
Jan van der Lans
Gerrit van der Veenlaan 18
3743 DN Baarn
Tel: 035 6422622 
jan@vanderlans.com
www.vanderlans.com