Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Importuien hebben niet aan vraag kunnen voldoen

Spanje: Uienprijzen gunstig voor kleine telers

De droge zomer van 2018 heeft nog steeds invloed op de situatie op de uienmarkt in Spanje en de rest van Europa. Tijdens de winter was er vanuit alle markten vraag naar het product. Op dit moment zijn de opslagloodsen in Europa leeg en kan de vroege ui in de verste verte niet aan de vraag voldoen. Deze situatie zou zich kunnen gaan vertalen in hoge prijzen op de middellange termijn.

Het seizoen in Murcia is van start gegaan en de regio's Andalusië, Valencia, Castilië-La Mancha en Valle del Ebro zullen volgen. Naar verwachting zal de Spaanse oogst over ongeveer vier weken zijn hoogtepunt bereiken.

"De vroege teeltregio's van uien in Spanje hebben te maken met een hoge vraag vanuit de verpakkingsbedrijven. Het aanbod is momenteel beperkt omdat het seizoen langzaam op gang komt. Beetje bij beetje zal het volume toenemen, en naar verwachting zal het aanbod half juli hersteld zijn. Men verwacht echter dat de huidige hoge prijs op de korte termijn niet zal dalen", stelt Guillermo Agorreta, directeur van Agorreta.

"De prijzen hebben een historisch niveau bereikt en deze stijging zal gunstig zijn voor de kleine telers en niet alleen voor de rest van de schakels in de keten. De bewaarloodsen moeten voldoen aan de contracten met retailers die wachten op het product, en die bereid zijn om telers hoge prijzen te betalen, om tegemoet te kunnen komen aan de hoge vraag. De telers, die gedurende meerdere seizoenen te maken hebben gehad met lage prijzen, zullen eindelijk ook goede prijzen krijgen", aldus Guillermo.

Een andere oorzaak voor de stabiele hoge prijzen is de ontoereikende import, zowel in volume als in kwaliteit.

"Er zijn uien geïmporteerd om gedurende een maand of anderhalve maand tegemoet te kunnen komen aan de dringende vraag. Het is een manier geweest om de leemte op te vullen, als gevolg van het gebrek aan product, in afwachting van de nieuwe ui. De vroege oogst is echter nog schaars en de importpartijen zijn eerder uitgeput geraakt dan verwacht", zegt Guillermo Agorreta.

"Er is geprobeerd om het gat op te vullen met een dure importui die niet voldeed aan de vraag van de verpakkers. Het dure transport en de verliezen in de verwerking hebben geleid tot financiële verliezen", stelt de directeur van Agorreta.

 

Meer informatie:
Guillermo Agorreta
Agorreta
C/ Sol, 14
31512 Fontellas (Navarra)  
T: + (34) 948 82 79 72  
grupoagorreta@gmail.com 
www.agorreta.es

Publicatiedatum: