Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek alternatieven Mundial zaadcoating staat symbool voor meerwaarde Uireka

Vanaf 2020 is de toepassing van Mundial als zaadcoating in uien tegen de uienvlieg niet meer toegelaten. Dit heeft grote gevolgen voor de sector. Doordat de gehele keten al participeert binnen Uireka, kon vorig jaar, toen dit nieuws bekend werd, kort door de bocht een werkgroep worden geformeerd voor het aandragen van alternatieve oplossingen.

Bedrijven vanuit de gehele keten hebben de koppen bij elkaar gestoken en kwamen tot de conclusie dat zowel een korte termijn aanpak nodig is als ook een lange termijn aanpak. Vanuit Uireka zijn, met cofinanciering van de Topsector, fondsen beschikbaar gesteld en inmiddels zijn voor de kortetermijn-aanpak twee veldproeven in 2019 ingezet. De eerste veldproef onderzoekt de effectiviteit van mogelijke alternatieven voor of tijdens de zaai, terwijl de tweede veldproef is gericht op behandelingen na de opkomst. Bij de keuze van de alternatieven is rekening gehouden met de daadwerkelijke bruikbaarheid van de middelen in de praktijk op korte termijn. Aan het einde van dit jaar moeten de eerste resultaten beschikbaar komen.

Voor de lange termijn is volgens de werkgroep een integrale strategie voor de beheersing van insectenplagen noodzakelijk. Hierbij moet maximaal ingezet worden op onder andere monitoring en preventie in een meer weerbaar teeltsysteem. Dit zal opgepakt worden in het vervolg op het huidige onderzoeksprogramma waarbij het de bedoeling is aansluiting te zoeken bij langjarige veldproeven met een bouwplan brede benadering. Al met al is ‘Mundial’ een prachtig voorbeeld waaruit blijkt dat de gehele keten eensgezind in staat is op korte termijn gericht actie te initiëren voor een duurzame oplossing.

Bron: Uireka / foto: HOA 

Publicatiedatum: