Chinese uienexport groeit en prijs stijgt

Chinese uien kwamen in april op de markt. De meeste teeltgebieden zijn nu zo ongeveer aan het oogsten. De uienprijs ligt in de supermarkt op € 0,25 / 450 gram. De prijs verdubbelde bijna in vergelijking met vorige jaren. De condities op de uienmarkt zijn goed dit jaar. Er zijn twee redenen voor deze ontwikkeling: 

1. Exportstijging
De internationale exportprijs voor uien ligt relatief hoog dit jaar. Deze prijsstijging begon tijdens de tweede helft van vorig jaar en gaat nog steeds door. Verschillende Aziatische uienteeltgebieden doen het onder deze omstandigheden erg goed. China in het bijzonder. Het land heeft een enorme uienteelt. De reden voor de hoge uienprijzen op de internationale markt is het slechte weer in Europa, waardoor de opbrengst daar vorig jaar kelderde. Europa heeft een grote vraag naar uien. Wanneer de nieuwe oogst op de markt komt, zal de prijs weer dalen. Nu is de Chinese uienexport hoog en de prijs ook. Dit trekt ook de binnenlandse prijs op. 

2. Uienareaal nam af
De uienafzet was magertjes vorig jaar en veel telers leden verlies. De aankoopprijs kwam onder de € 0,01 en enkele telers leden een verlies van € 29 per 0,07 ha. Het totale uienareaal in Shandong en Jiangsu daalde 40% als antwoord op de marktomstandigheden. Daardoor steeg de prijs. Maar de opbrengst per ha steeg ook 10% in vergelijking met 2018, wat de prijsstijging enigszins temperde. 

Bron: toutiao.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.