Tsjechië: groentenprijzen blijven stijgen

De prijzen van basisproducten in Tsjechische winkels blijven stijgen. Volgens gegevens van het Tsjechische bureau voor de statistiek stegen de consumentenprijzen in mei met 0,6 procent in vergelijking met april, vooral vanwege hogere voedselprijzen, met name voor groenten en fruit.

De groenteprijzen zijn in mei met 6,2 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand, waarbij vele groentensoorten een historisch hoogtepunt bereikten. Terwijl de prijs van aardappelen met gemiddeld 11 procent steeg, zijn ook de prijzen van andere groenten gestegen, waarbij uien en kool de snelste groei doormaakten.

Uien zijn normaal gesproken een van de goedkoopste grondstoffen, maar zijn momenteel duurder dan sommige exotische vruchten. Een kilo uien wordt momenteel verkocht voor € 1,52, terwijl het vorig jaar slechts rond de € 0,52 was. Aardappelen kosten ongeveer € 1,03 per kilo, vergeleken met € 0,54 in mei vorig jaar.

De prijsstijging van groenten is het resultaat van de hete en droge zomer van vorig jaar en de daaropvolgende slechte oogst in combinatie met kleine reserves.

Volgens Petr Hank van de Tsjechisch-Moravische Unie van groentetelers kunnen Tsjechische telers momenteel slechts ongeveer een derde van de groenten- en fruitconsumptie van het land dekken. Dat plaatst de Tsjechische Republiek op de laatste plek van alle EU-lidstaten, met uitzondering van Luxemburg.

Bron: radio.cz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven