Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse uientelers van Ferme des Arches gaan voor milieucertificaat

Sinds meerdere jaren is la Ferme des Arches bezig om respect voor hun producten en de omgeving zichtbaar te maken. Hun overtuigingen en ecologische ambities bevestigen zich nu door hun telers mee te nemen in het proces van HVE-certificering (Haute Valeur Environment), een Frans milieucertificaat binnen de landbouw.

Tot op heden verkregen al zeven gebieden, geassocieerd met La Ferme des Arches, het HVE-certificaat. Hiermee zijn reeds 25% teeltareaal en 5000 ton producten ( o.a. uien en sjalotten) voorzien van HVE-certificatie en beschikbaar voor het seizoen 2019/2020.

Drie andere bedrijven zullen vanaf september 2019 het certificaat verkrijgen. Het doel is om tegen 2020 50% van al het teeltareaal gecertificeerd te hebben.

De NV Ferme des Arches, opgericht in 2001, is een organisatie van telers die op dit moment 48 leden verenigt, die samen 469 hectare grond bewerken. De NV is in handen van zijn telers en is gespecialiseerd in het verbouwen van look, sjalotten en uien (23.250 ton). La Ferme des Arches beschikt over twee teeltzones gelegen in de Franse regio's Centra-Val Loire en la Drôme. 

Gelijklopend met dit initiatief stelt de organisatie een nieuw label voor "Dit is mijn product" ("C'est mon produit") dat een uiting is van het eigen beheer van la Ferme des Arches. Telers en het engagement van het bedrijf zetten zich in om 90% van hun producten af te zetten met als kenmerk "Authentiek" en "Korte keten".

De HVE-certificering beantwoordt aan de hoogste omgevingscertificering binnen de Franse landbouw die sinds 2012 van kracht is

Het omgevingslabel La Haute Valeur Environnementale, dat gebaseerd is op milieu-indicatoren, is het hoogst mogelijke niveau dat een landbouwbedrijf kan behalen op het vlak van milieunormen. Deze certificering kent vier domeinen waarbinnen bepaalde resultaten moeten worden neergezet: rijke biodiversiteit, voedselveiligheid, bemestingsbeheer en irrigatiebeheer.

De HVE-norm beantwoordt in het bijzonder aan de wensen van burgers, overheid, N.G.O.'s en actoren binnen landbouw- en voedselbeleid: milieuvriendelijke producten, gezonde, veilige en duurzame voeding voor iedereen, een betere verdeling van winsten ten gunste van de teler en het verbeteren van voedselveiligheid. Dit label, dat een uniek logo draagt, wordt ondersteund door de N.G.O.'s France Nature Environment en Greenpeace.

La Ferme des Arches

La Ferme des Arches is een organisatie van telers, opgericht in 2001 en gevestigd in Terminiers in de Franse Eure-et-Loire. Ze verenigt 48 telers van aardappelen, rode bieten, uien en knoflook, voornamelijk uit de streek Le Loiret et l'Eure-et-Loir. Sinds 2017 kwamen vijf nieuwe telers van knoflook uit de Drôme erbij via het het filiaal L'Arche Drômoise, dat ook daar gevestigd is. Met de steun van zijn telers biedt La Ferme des Arches zowel conventioneel als biologisch geteelde producten aan. In 2018 behaalde het bedrijf een omzet van 23 miljoen euro, had 136 vaste werknemers in dienst en meer dan 100 seizoenarbeiders.

Meer info:
Delphine Thomin
La ferme des Arches
Tél. : +33 6 61 62 01 32
[email protected]  

www.fermedesarches.com   

Publicatiedatum: