Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Winnaar World Food Prize opnieuw onderscheiden

Simon Groot krijgt Filipijns eredoctoraat

De University of the Philippines Los Baños heeft een eredoctoraat verleend aan de Nederlander Simon N. Groot. Het is de tweede belangrijke erkenning in korte tijd voor zijn werk na de toekenning van de World Food Prize 2019 op 10 juni. De Universiteit van de Filipijnen (UPLB) verleende hem de titel Doctor of Laws, honoris causa, bij de opening van het Filipijnse academisch jaar.

Simon Groot (tweede van rechts) bij de verlening van zijn eredoctoraat

"De universiteit is onder de indruk van de opmerkelijke prestaties van Groot als oprichter van East-West Seed, een bedrijf dat aanzienlijk heeft bijgedragen aan de verbetering van het levensonderhoud van telers en de beschikbaarheid van voedzame en betaalbare groenten voor Filipijnse consumenten", zei UPLB President Danilo Concepcion. UPLB is een partner van East-West Seed bij het verbeteren van groentenrassen voor zowel telers als consumenten.

East-West Seed opgericht in Filipijnen
In 1982 startte Groot zijn bedrijf East-West Seed op de Filipijnen samen met het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam en de Filipijnse zaadhandelaar Benito M. Domingo. Samen met een team van jonge veredelaars van Wageningen University en UPLB begonnen ze hybride groentensoorten te ontwikkelen in een tuinderij van vijf hectare in Lipa City, Batangas.

In 1986 werd de bitter gourd 'Jade Star' geïntroduceerd, de eerste lokaal ontwikkelde plantaardige hybride op de Filipijnen en in heel Zuidoost-Azië. Al snel volgden andere verbeterde groentenrassen zoals tomaat, aubergine, pompoen, tuinboon, ui, verschillende koolsoorten en bladgroenten, zoals kangkong.

Groot breidde zijn activiteiten snel uit in Thailand, Indonesië, Vietnam, India, Myanmar, Tanzania, Guatemala en Cambodja. In 2011 ontving hij een "Doctoraat in de landbouwwetenschappen, Honoris Causa" van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maha Chakri Sirindhorn en de universiteitsraad van de universiteit Naresuan in Phitsanulok, Thailand, als erkenning voor zijn werk in de veredeling van planten en de ontwikkeling van plantenveredelingsprogramma's in Thailand en in tropisch Azië.

In 1994 was hij één van de grondleggers en daarna een actief lid van de Asia and Pacific Seed Association en in 2003 van een consortium van groententelers om AVRDC - The World Vegetable Centre - met fondsen en expertise te ondersteunen. In 2014 werd hij geëerd met een levenslang lidmaatschap van APSA. In 2015 ontving hij de Mansholt Business Award voor Duurzaam Ondernemen aan Wageningen University.

Kennisoverdracht
Toen Simon Groot East-West Seed startte, was groententeelt nog vrijwel onbekend in de tropen. Zaad van lage kwaliteit resulteerde in lage opbrengsten, wat zich weer vertaalde in armoede en ondervoeding voor telers en hun gezinnen. Groot trok zich het lot van de telers aan en zag een manier om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken en telers te helpen welvaart te bereiken door te diversifiëren naar hoogwaardige groentengewassen.  

In nauwe samenwerking met lokale en internationale ngo's creëerde hij het innovatieve Knowledge Transfer-programma van East-West Seed — een op deze schaal unieke activiteit voor een zaadbedrijf — dat jaarlijks tienduizenden telers traint in teelttechnieken die beter zijn voor teler en milieu.

Voor meer informatie:
East-West Seed
inter@eastwestseed.com
www.eastwestseed.com

Publicatiedatum: