Spanje: Uienareaal León bijna verdubbeld dit jaar

Uientelers in de Spaanse provincie León hebben dit jaar een nieuwe variëteit geïntroduceerd. Ook worden er nieuwe markten geopend. Het areaal is bijna verdubbeld in dit seizoen en de helft van de oogst is gecontracteerd tegen een vaste prijs. Voor de andere helft geldt een toezegging om te kopen tegen de door de markt bepaalde prijzen, die winstgevender zijn voor de teler. Volgens Jaime Rodríguez, technicus bij Rajorsa en organisator van het initiatief, zijn de prijzen voor dit gewas sinds 1994 slechts in één seizoen niet winstgevend geweest voor de telers.

De ui uit León, die vorig jaar Saoedi-Arabië als belangrijkste bestemming had, wordt geteeld op een areaal van 57 hectare, ten opzichte van de 30 hectare van vorig jaar. In het seizoen van 2017 werden er op vier hectare tests uitgevoerd met dit gewas, en gezien de goede resultaten van 2018 hebben de telers, die bezig zijn met de oprichting van een associatie, hun teelt uitgebreid. In vergelijking met uien die in andere gebieden worden geteeld hebben de uien uit León een langere houdbaarheid.

Het aantal telers is ook toegenomen dit jaar: van negen tot twaalf met twee cycli: een korte en een langere.

Het aantal magazijnen dat de oogst inkoopt, is ook toegenomen, van twee tot drie, gelegen in de provincies Valencia en Albacete. Naast de afzet in Saoedi-Arabië en Europa wordt er ook product voor de nationale markt bestemd. De variëteit die dit jaar geïntroduceerd wordt heeft niet de gouden kleur waar de Arabische markt om vraagt, geeft Rodríguez aan.

Ten opzichte van aardappelen of bieten heeft het gewas een lagere waterconsumptie: "ongeveer 50% minder", stelt Jaime Rodríguez, hoewel het product wel een hogere irrigatiefrequentie nodig heeft. "Alle telers die vorig jaar uien hebben geplant hebben hun areaal nu uitgebreid", wat betekent dat de ervaring van vorig jaar naar tevredenheid was, hoewel het ook zeker is dat een gewas dat voor de eerste keer in een gebied geplant wordt betere rendementen oplevert dan in de traditionele teeltregio's.

 

Bron: Diario de León


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven