Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lennart van den Heuvel (Hoofdman-Roodzant) over vijf jaar Rusland-boycot:

"Het wordt nooit meer zoals het was maar dat hoeft ook niet om toch nog succesvol te zijn in Rusland"

Tholen - Vijf jaar geleden stelde Rusland een boycot in voor (onder meer) alle groenten en fruit uit de EU, de Verenigde Staten, Australië, Canada en Noorwegen. De importstop gold vanaf donderdag 7 augustus 2014 voor de periode van één jaar, maar is inmiddels al vier keer verlengd. We vragen Belgische en Hollandse exporteurs naar de gevolgen. Vandaag Lennart van den Heuvel van Hoofdman Roodzant.

Op de vraag hoe hij terugkijkt op de start van de boycot, antwoordt Lennart: "Dat is inmiddels vijf jaar geleden, de tijd vliegt. Hoe ik erop terugkijk, weet ik eigenlijk niet zo goed, want ik ben meer van het vooruitkijken. Maar wat ik me ervan herinner, is dat het een enorm hectische periode was. Alles stond op zijn kop en er was veel onzekerheid wat er ging gebeuren. Wat ik me nog wel herinner, is dat veel mensen speculeerden - of misschien hoopten - dat het snel weer afgelopen zou zijn. Kreten als 'Wat gaan die Russen dan eten?' heb ik veel gehoord in de tijd vlak na de boycot. Nou, ik kan je vertellen dat niemand in Rusland honger heeft gehad. Poetin heeft de boycot gewoon slim gebruikt om de eigen productie en investeringen aan te jagen en dat is hem aardig gelukt de afgelopen jaren. Kassenbouwers en boomkwekers hebben de afgelopen vijf jaar echt heel veel geleverd in Rusland. Ik wil niet zeggen dat het een vooropgezet plan was van Poetin, maar deze ontwikkelingen zijn zeker een goede bijvangst voor hem."

"Voor Hoofdman-Roodzant waren de gevolgen van de boycot zeer groot. Traditioneel focusten we ons op Rusland als grootste markt. We waren één van de grootste exporteurs en door de boycot zijn we helaas heel veel omzet verloren. We hebben helaas in die tijd ook moeten saneren, omdat we niet gelijk het verlies aan omzet konden opvangen in andere markten. In afgeslankte vorm zijn we toen verder gegaan met wat er nog over was", blikt Lennart terug. "Wij waren een allround exporteur, maar de export van Nederlandse kasgroenten naar supermarkten was wel een speerpunt geworden de laatste jaren voor de boycot. We werkten hier nauw samen met verschillende telersverenigingen in Nederland, waarbij we als Rusland-exportpartner fungeerden en heel nauw samenwerkten. Helaas zijn door de boycot de volumes daarin gedecimeerd."

Zijn jullie door de boycot versneld op zoek gegaan naar nieuwe markten? "Wij hebben eerst vanuit Hoofdman Roodzant nieuwe markten bewerkt maar in 2016 hebben we een nieuw bedrijf opgezet 'FreshPride', waarmee we de markten van Midden Oosten, India en Zuidoost-Azië zijn gaan bewerken. Later is hier Griekenland nog bijgekomen. Het was in het begin heel lastig om je plekje te vinden, echter we hopen dit jaar toch een weer een omzet te behalen van 10 miljoen euro. Wij focussen ons vooral op directe containers vanuit verschillende landen naar deze markten. Wij betrekken onze handel vooral uit Brazilië, Zuid-Afrika, Peru, India en Zuid-Europa", vertelt Lennart.

Nog altijd heeft hij dagelijks contact met zijn Russische klanten. "We hebben wel gezien dat er veel bedrijven de eindstreep niet gehaald hebben door de complexiteit van de business in Rusland de laatste jaren. Waar wij gezien hebben dat vanuit Europa (en vooral Nederland) veel spelers het toneel hebben verlaten omdat Rusland-export sowieso geen core business was en de risico’s alleen maar toenamen. Wij hebben echter besloten om al onze kennis van de markt in te zetten voor partijen die nog steeds naar Rusland willen exporteren, maar het een lastige markt vinden. Deze rol hebben wij succesvol kunnen spelen voor meerdere producenten vanuit Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, India, Egypte en Peru. Als marktspecialist kunnen we een rol vervullen op een markt die door de complexiteit vaak geen aandacht krijgt van producenten en met onze hulp kunnen ze deze markt toch succesvol betreden."

Of hij nog hoop heeft dat de boycot wordt opgeheven? "Ik ben er niet mee bezig, want het heeft toch geen zin. Al zou de boycot eraf gaan - wat ik de komende jaren zeer onwaarschijnlijk acht, dan zullen we tegen die tijd de nieuwe realiteit bekijken. Het wordt nooit meer zoals het was, maar dat hoeft ook niet om toch nog succesvol te kunnen zijn in Rusland", besluit Lennart.

Voor meer informatie:
Lennart van den Heuvel
Hoofdman-Roodzant B.V.
Handelscentrum ZHZ 40H
2991 LD Barendrecht
T: +31 - (0)180 617011
F: +31 - (0)180 618023
[email protected] 
http://hoofdman-roodzant.nl/nl/