Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marktrapport Oostenrijk week 33/2019

'Toenemend aardappelaanbod, uienprijzen iets zwakker'

De Oostenrijkse aardappelmarkt presenteert zich midden augustus grotendeels onveranderd ten opzichte van de voorgaande weken. De neerslag in de afgelopen dagen heeft de rooiomstandigheden lokaal verbeterd. Aan de basissituatie van tendentieel eerder zwakke maar lokaal erg verschillende opbrengsten per hectare bij de opvolgende en late rassen verandert dit echter niets. Ook het aandeel klein uitvallende aardappelen blijft hoog. Het beschikbare aanbod is weliswaar toegenomen, maar van aanbodsdruk kan niet werkelijk gesproken worden. Ook kwalitatief gezien zijn de problemen tot nu toe te overzien. In enkele gevallen wordt er van een toegenomen aantasting door draadworm bericht.

De situatie op de binnenlandse markt is vanwege de vakantie nog erg rustig. Nu het einde van de zomervakantie nadert en er lagere temperaturen voorspeld zijn, zou de afzet in de komende weken echter weer aan kunnen trekken. De telersprijzen zijn iets gedaald en lagen in Niederösterreich en Burgenland aan het begin van de week meestal op 30 tot 32 euro per 100 kg. Voor vastkokende rassen wordt nog tot 37 euro per 100 kg betaald. Vanuit Oberösterreich werd een telersprijs van 34 euro per 100 kg gemeld.

Uienprijzen iets zwakker
De Oostenrijkse uienmarkt presenteert zich in de lopende week evenwichtig. De afzet van de restvoorraden aan winteruien verloopt rustig maar gestaag. Daarbij wordt voornamelijk de binnenlandse markt bediend, maar ook op de exportmarkt raakt men uien kwijt in hoeveelheden die te overzien zijn. De overgang naar zomeruien zal vanwege het weer nog iets op zich laten wachten. De oogst van zomeruien zou dit jaar beneden gemiddeld uit kunnen vallen, waarbij vooral bij groot uitvallende uien een krap aanbod wordt verwacht. De telersprijzen zijn iets gedaald. Aan het begin van de week werd er afhankelijk van de kwaliteit tussen de 23 en 28 euro per 100kg betaald.

Wortelenmarkt stabiel
De wortelenmarkt in Niederösterreich kan nog steeds als rustig worden omschreven. De binnenlandse vraag kan goed gedekt worden met het beschikbare aanbod. De telersprijzen liggen daarbij stabiel op het niveau van de voorgaande week.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: