Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De zoete uien uit de Franse Cevennen worden geoogst

Tot grote vreugde van de consumenten zijn de zoete uien uit De Cevennen in de schappen van de supermarkt te vinden.

“We begonnen met het oogsten van de zoete uien van De Cevennen en de afzet van deze uien is op maandag begonnen," legt commercieel vertegenwoordiger bij Origine Cévennes Carl Grandidier uit. Hoewel Carl zegt tevreden te zijn met de verkregen kwaliteit, heeft de hittegolf aan het begin van de zomer de teelt niet gespaard, net als een aantal andere teelten. De kwaliteit is er, maar door het warme weer in juni en juli zijn de uien wel iets minder groot dan gemiddeld. Sommige telers hadden zelfs geen water meer omdat de kleine hoeveelheid regen die in het voorjaar viel niet genoeg was om de bassins aan te vullen.”

Deze weersomstandigheden zullen waarschijnlijk een impact hebben op het teeltvolume, maar Carl denkt nog steeds dat de opbrengsten beter zullen zijn dan vorig jaar. “De telers zijn op dit moment aan het oogsten, dus we hebben nog steeds minder zicht op de uiteindelijke volumes. We zullen – in vergelijking met een regulier seizoen – hoogstwaarschijnlijk te maken krijgen met enig verlies. Ik hoop een opbrengst van 2.300-2.500 ton te bereiken. Dat is nog steeds meer  dan de opbrengst van 1.950 ton van vorig jaar.”  

Origine Cévennes zet 90% van haar zoete uienteelt af op de Franse markt. “De prijzen zijn redelijk goed, zo vroeg in het seizoen. We zien later wel of dat zo blijft. Afhankelijk van de kwaliteit, de grootte en de klasse zetten we de ui af voor een prijs van tussen de €1,20 en 3,50/kilo.”

Over Origine Cévennes
Origine Cévennes, dat in 1991 opgericht is door ongeveer 30 telers van zoete uien uit De Cevennen, telt nu ongeveer 20 werknemers en 80 telers die met gemiddeld 45 hectare aan gewassen en 2500 ton oogst werken.

In de loop van de tijd heeft het bedrijf zich ontwikkeld rond waarden die pleiten voor een sterke band met het land en de wens om een kwaliteitsproduct te creëren. Dat is precies de reden dat de zoete ui uit De Cevennen in 2003 een AOC kreeg en 5 jaar later een AOP. Het kweken van deze ui biedt een aantal uitdagingen, maar blijft desondanks atypisch, vooral dankzij het landschap dat wordt gevormd door deze kleine terrasgewassen.

Voor meer informatie:
Carl Grandidier
Origine Cévennes
Route de Valleraugue
30570 St-André-de-Majencoules
Vaste telefoon: +33 4 67 82 50 64
Mobiele telefoon: +33 6 79 29 49 11
[email protected]
www.oignon-doux-des-cevennes.fr

 

Publicatiedatum: