Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ronald Borst, Van der Windt verpakking:

Recyclen of composteren?

Tholen – Minder plastic is hot op het moment. Daar waar het kan en het product het toelaat zou je plastic kunnen vervangen door papier.  Flowpacken bijvoorbeeld is een vorm van verpakken, waarbij er relatief weinig gewicht aan verpakkingsmateriaal gebruikt wordt. Toch vinden velen dat ‘plastic’ uitgebannen moet worden. Een flowpack van papier is dan een oplossing.

Cartopaper als flowpack

Dit papier wordt CartoPaper genoemd. “Het is niet iets nieuws,” vertelt Ronald Borst van Van der Windt Verpakking. “Er zijn alleen nieuwe toepassingen bijgekomen. Waar wij een half jaar geleden volledige focus hadden op het verpakkingen van uien en aardappelen op een verticale sluitmachine, kunnen we nu ook flowpacken en hebben we zelfs de mogelijkheden van topseal ontdekt. CartoPaper kan op talloze soorten schalen worden gebruikt. Zelfs op PET,  al is het niet de meest voor de hand liggende combinatie om papier op PET te sealen. Toch levert dit weer wat milieuwinst op door een beetje plastic te vervangen. Sealen op pulp of karton ligt meer voor de hand, maar het kan, en dus bieden we het aan."

Inpakmachines
Naast onder andere de eigenschap dat het papier natsterk (vochtbestendig maar niet absorberend) is, kan het makkelijk worden verwerkt op bestaande verpakkingsmachines. “Er moet wel wat worden aangepast aan de machine maar er zijn geen grote investeringen voor nodig,” vertelt Ronald. “Op de flowpackmachine hoef je nog het minst te veranderen, bij de verticale sluitmachine zal de schouder wat moeten worden aangepast omdat deze anders te stijl is voor papier. Overigens is het best aan te raden om te investeren in een machine die papier kan verwerken omdat deze machines makkelijker kunnen overschakelen naar plastic dan andersom. Voor de toekomst verwacht ik dat plastic en papier steeds vaker naast elkaar worden gebruikt.”

Niet één oplossing
Met CartoPaper volgt Van der Windt de trend in de markt. “Omdat er vanuit de publieke opinie een aversie is jegens plastic zijn we gaan kijken naar andere verpakkingsmaterialen. Dé oplossing voor de plasticreductie is er in mijn ogen niet. Er zijn altijd twee kanten aan elk verhaal: Wil je het verpakkingsmateriaal recyclen of ga je voor composteerbaar materiaal? Pet is bijvoorbeeld goed te recyclen en in Europa hebben we dit recycling proces goed op orde. Wat nu bijvoorbeeld erg in is zijn de r-Pet verpakkingen. Dit is een toepassing die al ruim tien jaar oud is en nooit voor de volle 100% uit gerecycled plastic bestaat. Ongeveer 80% is gerecycled, de buitenlagen meestal niet. Bedrijven die dit nu promoten verpakken oude wijn in nieuwe zakken. Maar het neemt niet weg dat PET op deze manier hergebruikt wordt.  Bij composteerbare materialen steek je veel geld in een verpakking, die vervolgens slecht door de consument herkend wordt en vaak niet in de groenbak belandt. En al zou het toch in de juiste bak belanden, gaan we een duur materiaal composteren, terwijl hergebruik een veel betere optie is. Er zijn ook verschillende manieren waarop je naar de milieu-impact kunt kijken. Bijvoorbeeld naar waterverbruik, energie, dikte, grammage, etc. van een bepaalde verpakking. Feitelijk is een LCA  (thelcacentre.com) de enige juiste manier om de milieu impact van verpakkingen goed met elkaar te vergelijken."

Onverpakt
Dan is er nog de mogelijkheid om producten onverpakt in de winkel te leggen. “Het niet-verpakken van AGF-producten is naar mijn mening niet de oplossing. Het is een publiek geheim dat er al een groot percentage  AGF wordt weggegooid. Als we nog meer onverpakt gaan verkopen dan wordt dat percentage alleen maar groter,  want het is minder lang houdbaar en kwetsbaarder voor beschadigingen. Daarnaast zullen we iets van verpakkingen nodig hebben om  bijvoorbeeld biologische en conventionele AGF uit elkaar te houden in de supermarkt. Anders heb je grote kans dat de klanten biologische producten gaan afrekenen bij de kassa als zijnde conventioneel, lekker goedkoop, we blijven toch Nederlanders hè. Verpakken in papier is dan een prima alternatief. Na gebruik komt het bij het oud papier, wordt het gerecycled en zo geschikt gemaakt voor een tweede leven."

Voor meer informatie:
Ronald Borst
Van der Windt Verpakking
Nieuweweg 10
2675 BC Honselersdijk
Mob: +31 (0)6-51092337
Ronald.borst@vanderwindt.com    
www.vanderwindt.nl