Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Antwoord op wegvallen Programma Aanpak Stikstof

Nieuwe stikstofrekentool beschikbaar

Vorige week werd langzaamaan steeds duidelijker wat de invloed is van de uitspraak van de Raad van State over stikstof. De Raad zette een streep door de Programma Aanpak Stikstof. Flink wat ontwikkelingen, onder meer het bouwen en uitbreiden van wegen en bedrijven, komen op slot te zitten.

Ook de rekentool AERIUS, die in omloop was om met de PAS om te gaan, moest worden aangepast. En dat is nu gebeurd, laat AAB weten. "Vanaf vandaag is de aangepaste versie van AERIUS beschikbaar gekomen. Dit zou oorspronkelijk 8 augustus gebeuren maar vanwege technische problemen is dit uitgesteld."

De wijzigingen betreffen:
-   Alle zaken gerelateerd aan de PAS zijn verwijderd.
-   De oude drempelwaarde (0,05 mol/ha/jaar) is vervangen door een nieuwe waarde van 0,005 mol/ha/jaar. Concentraties hieronder worden als ‘0,00’ weergegeven.

Wat betekent dit voor projecten?
Sinds de uitspraak van de Raad van State betrekken veel gemeentes stikstofdepositie bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning, met name bij nieuwbouw. Voorheen was dit niet het geval. Nu AERIUS weer beschikbaar is, kan de (afname aan) stikstofdepositie beter worden onderbouwd als antwoord op vragen vanuit het bevoegd gezag.

Wat moet er nog gebeuren?
De volgende stap is het vaststellen van een beleidskader vooruitlopend op vervangend beleid voor de PAS. Specifiek betreft dit een kader voor intern salderen, extern salderen, passende beoordeling en de ADC toets. In haar brief van 13 september geeft Carola Schouten aan dat uiterlijk begin oktober afspraken worden gemaakt tussen het bevoegd gezag over de regels voor intern salderen. Voor extern salderen en de ADC-toets heeft het bevoegde gezag afgesproken dat hiervoor tijdelijk geen toestemming wordt verleend voor nieuwe plannen en projecten.

Voor meer informatie:
AAB

www.aabnl.nl

Henk van Koppen
0174 - 637 637
[email protected] 

 

Publicatiedatum: