Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gemiddelde opbrengst deelnemers vastgesteld op 59,6 ton per hectare

Opbrengst uien ongeveer op het langjarig gemiddelde

Net als voorgaande jaren heeft VTA onder haar leden in september een proefrooiing laten uitvoeren voor de uien. De gemiddelde opbrengst bij de deelnemers is vastgesteld op 59,6 ton per hectare. In 2018 was dit 41,4 ton per ha. Hiermee is de opbrengst per hectare tot op heden ruim 44% hoger dan het vorig seizoen.

Het 5-jarig gemiddelde ligt op 55,9 ton/ha, waarbij wel opgemerkt wordt dat de bijzonder lage opbrengst van 2018 het beeld van een langjarig gemiddelde wat omlaag trekt. Wanneer geen rekening wordt gehouden met de extreem slechte oogst van 2018 ligt het langjarig gemiddelde op ongeveer 59 ton per hectare. De opbrengst per hectare van dit jaar ligt ongeveer op dat niveau.


Grote verschillen
De spreiding in opbrengsten per hectare is groot. Zowel regionaal maar ook tussen percelen in de verschillende regio’s bestaan grote verschillen. Mogelijkheid van beregenen speelt hierin wel een rol mee, maar ook weersomstandigheden in het seizoen waren erg verschillend. Het minimum is 24,8 ton/ha, terwijl het maximum 84,7 ton/ha bedraagt.In Noord (Noord-Holland, Polders, Gelderland en noordelijker) is de gemiddelde opbrengst 62,4 ton/ha, terwijl in Zuid de gemiddelde opbrengst 51,5 ton/ha bedraagt.

Grofte
Ook wat betreft de grofte kunnen we concluderen, dat het percentage 60 mm opwaarts ongeveer op het niveau ligt van het langjarig gemiddelde. Dit percentage bedraagt 57,0%, terwijl het langjarig gemiddelde op 57,1% ligt. In het Noorden bedraagt dit percentage 56,4% en in het Zuiden 56,9%. Een en ander is weergegeven in onderstaande grafiek.
 

Publicatiedatum: