Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spaanse ui niet aangetast door stormen

Uienprijzen laag vanwege grote aanbod

De hevige regenval in Valencia, Alicante, Murcia en een deel van Albacete heeft gezorgd voor een vertraging in de uienoogst, die dit jaar vóór op schema lag. Dat geldt met name voor Albacete, een van de weinige teeltregio's van ui waar de weersomstandigheden tot nu toe erg gunstig waren, met zeer weinig regenval.

"De aan uien gewijde grond is niet overstroomd, en de regen ging niet vergezeld van hagel, zodat we op dit moment niet verwachten dat er negatieve gevolgen zullen zijn voor de kwaliteit van de oogst. De oogst zal echter wel vertraagd zijn, aangezien de uien niet geoogst kunnen worden als ze nat zijn", zegt Alfonso Tarazona, voorzitter van de Spaanse Associatie van Uientelers -en Exporteurs (ACEC).

Terwijl het afgelopen seizoen gekenmerkt werd door ongebruikelijk hoge prijzen op de markten, vanwege de bijna wereldwijde uienschaarste, is het product dit jaar over het algemeen overvloedig aanwezig in de telende landen.

"Dit jaar zijn er meer uien, is er een grotere beschikbaarheid van grote maten en is de kwaliteit beter dan die van vorig jaar. We profiteerden van zeer goede prijzen, totdat deze in juli in een paar dagen tijd opeens instortten, waardoor de afzet instabiel werd. Toen de prijzen eenmaal hun dieptepunt bereikt hadden, stabiliseerden ze weer en sindsdien zijn er geen schommelingen meer geweest. De normale situatie op de markt is hersteld. De prijzen liggen nog steeds laag, rond de grenzen van winstgevendheid, maar we hopen dat deze trend zal beginnen te veranderen en dat de prijzen zullen stijgen zodra de oogsten voor de bewaarui in alle teeltregio's zijn afgelopen". 

Publicatiedatum: