Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienoogst Amerikaanse noordwesten vertraagd door het weer

Uientelers in het noordwesten zijn nog niet met de oogst van bewaaruien begonnen. De weersomstandigheden hebben een effect op de ontwikkeling van het gewas. Het begon in de lente toen koud en regenachtig weer het planten onderbrak. Daarnaast werd tijdens de afgelopen weken de droogcyclus beïnvloed door fluctuerende temperaturen, wat betekent dat telers geduld moeten hebben. 

Shay Myers van Owyhee Produce in oost Oregon: "We hebben de vroege rassen vanaf eind juli/begin augustus geoogst. Deze uien gaan direct van het land naar de verpakking. Maar ze maken maar een klein percentage uit van onze opbrengst en we zijn nog maar net begonnen met de oogst van ons belangrijkste voorraadgewas."

Myers verklaarde dat lagere temperaturen nodig zijn voor betere uien. Maar de regio had gedurende de afgelopen weken te kampen met temperaturen van 37℃ voordat ze daalden naar 21℃, wat het droogproces vertraagde. "We zijn nog 7-10 dagen verwijderd van het begin van ons voorraadgewas, wat ons drie weken achter op schema brengt."

Opbrengst is minder, maten zijn kleiner
Het weer is ook van invloed op het gewas zelf. Men verwacht dat de opbrengst lager is dan vorig jaar en dat de maat aan de kleine kant zal zijn in vergelijking met wat over het algemeen geteeld wordt in deze streek. "De opbrengst is 25-35% lager dan de vroege rassen en we verwachten gelijksoortige aantallen voor het voorraadgewas. De maten lijken kleiner: tot 45%."

Het goede nieuws is dat er voor het komende seizoen genoeg aanbod verwacht wordt, maar telers en handelaren moeten het gewas voorzichtig behandelen om de markt tot aan de lente stabiel te houden. "De Amerikaanse markt vertrouwt tot april op het teeltgebied in het noordwesten als bron voor voorraad uien. We moeten ons gewas goed managen om onze klanten niet tekort te doen."

Markt trekt aan
Gebaseerd op de voorspellingen over de komende uienopbrengst in het noordwesten is de markt de afgelopen weken aangetrokken. Dit is een keerpunt ten opzichte van enkele weken geleden toen de prijzen lager waren. Myers gelooft dat de markt nu beantwoordt aan het feit dat het gewas in het noordwesten later is en minder weegt dan in voorgaande seizoenen. 

"We gingen van € 18 naar € 5,42 voor uien van jumbo formaat in de loop van drie weken. Maar nu zien we andere prijzen doordat mensen zich realiseren hoe het aanbod dat eraan komt er uit ziet."

Myers sluit af met de mededeling dat Owyhee Produce wat te melden heeft over de groei van het bedrijf in de nabije toekomst. 

Voor meer informatie:
Shay Myers
Owyhee Produce
Ph: +1 (541) 610-0410
shay@owyheeproduce.com
www.owyheeproduce.com

Publicatiedatum: