Joost Derks, NBWM:

Brexit-achtbaan nadert einde. En dan?

De Britse premier Boris Johnson bereikte donderdagochtend een brexit-akkoord met de EU. Maar lukt het hem om dat zaterdag door het Lagerhuis te loodsen? Als het zover komt, wordt het pond een van de grote winnaars, constateert Joost Derks van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij in deze column.

Kent u Richard Rodriguez? Dat is de wereldkampioen achtbaanrijden. Ooit reed hij 112 dagen achter elkaar tijdens de openingsuren in de Britse achtbaan The Big One. Zo legde hij in bijna drie maanden ruim 32.000 kilometer af en bereikte hij een topsnelheid van 136 kilometer per uur. De achtbaanrit van het Britse pond begon ruim vier jaar geleden, toen de koers langzaam opliep tot ruim € 1,42 in de aanloop naar de brexit-perikelen. Via een serie onverwachte bochten en loopings volgde een daling van 25% tot slechts € 1,06 eerder dit jaar. Het einde van de brexit-achtbaan is nu zicht. Wat gebeurt er als het straks weer business as usual wordt voor het pond?

De laatste hindernis
Voor het zover is, moet Johnson nog één grote horde nemen. Het Britse Lagerhuis komt zaterdag bij elkaar om te stemmen over het akkoord dat Johnson vandaag gesloten heeft met de EU. De Noord-Ierse DUP heeft al aangekondigd dat ze zich niet achter het plan staan van Johnson om Noord-Ierland voorlopig te laten vasthouden aan de regels van de Europese interne markt. Zonder de DUP heeft Johnson wel een akkoord met de EU, maar geen meerderheid in het Lagerhuis. Dat is precies de horde waar zijn voorganger Theresa May deze zomer op sneuvelde. Johnson moet nog even alles uit de kast halen om de DUP achter zich te krijgen en zo toch de brexit-deadline van 31 oktober te halen.

Een kwestie van vertrouwen
De Britse economie slaakt ongetwijfeld een zucht van opluchting zodra het vertrek uit de EU - in ieder geval op papier - rond is. In het tweede kwartaal tekende zich nog een krimp van 0,2% af, terwijl het land volgens de Britse KvK afstevent op een groei van minder dan 1% in 2020. De zeer matige groeivooruitzichten worden veroorzaakt doordat het consumenten- en bedrijfsvertrouwen is weggesijpeld door de enorme onduidelijkheid over de politieke toekomst. Zodra consumenten en bedrijven weten waar ze aan toe zijn, neemt het vertrouwen weer toe en gaan de groeiprognoses na enkele jaren van dalingen eindelijk weer omhoog.

Snel naar Londen
Gebruikelijk krijgt een munt de wind in de rug als de economische groei van een land accelereert. Een andere steun in de rug is het stilvallen van de kapitaaluitstroom. Uit een rondgang van financiële consultancyfirma Devere Group langs 740 grote klanten kwam naar voren dat meer dan 60% daarvan bezig is om kapitaal naar het buitenland over te hevelen uit vrees voor een No Deal-brexit. Het pond wordt dan ook één van de grote winnaars bij een eventueel akkoord – alhoewel het natuurlijk gevaarlijk is om nu in de nog rijdende achtbaan te stappen. Maar wie overweegt om een weekendje naar Londen te reizen, zou daar misschien niet te lang mee moeten wachten.

Joost Derks  is valuta-expert en algemeen directeur bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies. joost.derks@nbwm.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.