Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In afwachting van hervatting Indiase uienexport

Afnemers in Zuidoost-Azië importeren minder Chinese uien

Het gerucht gaat dat India toestemming zal geven voor het hervatten van de uienexport. Toen dit nieuws naar buiten kwam zwakte de vraag naar Chinese uien op overzeese markten af. Klanten in Zuidoost-Azië namen een terughoudende houding aan in afwachting van verdere berichtgeving. 

"Om het evenwicht tussen de vraag en het aanbod op de lokale uienmarkt te herstellen, besloot India enige maanden geleden de uienexport op te schorten. Dit was voor veel klanten in Zuidoost-Azië reden om Chinese rode uien te importeren. In de periode van 15 september tot 15 oktober verdrievoudigde de export van Chinese rode uien ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. We exporteerden 10 tot 20 containers per week," zegt Zhang Shuhan van Jining Greenstream Fruits&Vegetables. 

“Indiase en Pakistaanse uien (<7cm) zijn kleiner dan Chinese rode uien (>8cm) en populairder onder klanten in Zuidoost-Azië. Onlangs werd bekend dat India vanaf 27 oktober de export van uien wil hervatten. Toen dit nieuws zich verspreidde, importeerden klanten minder uien uit China in afwachting van nader bericht uit India. De prijzen van Chinese rode uien dalen momenten en liggen rond de €165-178 per ton."

Volgens Zhang zijn Chinese gele uien niet zo competitief op overzeese markten omdat hun externe kwaliteit minder goed is dan die van uien uit Zuid-Azië en er geen prijsvoordeel is met bijvoorbeeld Nederlandse uien. Met name dit jaar is de oogst in Nederland groot. De nieuwe oogst is bovendien van goede kwaliteit en de prijzen zijn relatief laag. De vraag naar gele uien uit Nederland is op diverse markten toegenomen, terwijl die naar Chinese gele uien nog verder is afgezwakt."

"Ik denk dat de vooruitzichten voor Chinese uien grotendeels afhangen van het beleid in India en de productie in Nederland omdat dit de twee grootste uien exporterende landen zijn," aldus Zhang. 


 
Voor meer informatie:
Zhang Shuhan
Jining Greenstream Fruits& Vegetables co. Ltd
Email: [email protected]
 

Publicatiedatum: