Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oogstraming 2019:

CBS verwacht flink hogere aardappelen- en uienopbrengst

Volgens de voorlopige oogstramingen akkerbouw wordt er in 2019 voor 1,5 miljoen ton aan zaaiuien geoogst. Dat is 65 procent meer dan de 0,9 miljoen ton die in 2018 van het land werd gehaald en ongeveer gelijk aan de bruto-opbrengst in 2017. De bruto-opbrengst consumptieaardappelen stijgt in 2019 ten opzichte van een jaar eerder naar verwachting met 24 procent naar 3,9 miljoen ton. Vergeleken met twee jaar eerder wordt er dit jaar 0,1 miljoen ton minder geproduceerd. 

Eerder dit jaar publiceerde het CBS al over het beteelde areaal van aardappel, suikerbieten en zaai-uien. Bij deze cijfers komen nu de verwachte hectareopbrengsten van deze gewassen, deze zijn geschat op basis van de laatst beschikbare informatie van onderzoeksbureau Delphy.


Areaal zaaiuien toegenomen

In 2019 werd op 27,6 duizend hectare zaaiuien geteeld, 9 procent meer dan een jaar eerder toen dat nog 25,4 duizend hectare was. Het areaal consumptieaardappelen steeg in 2019 met 3 procent naar 78,9 duizend hectare.

Hectare-opbrengst lager dan in 2017
De opbrengst per hectare zaaiuien wordt dit jaar met iets meer dan 53 ton 50 procent hoger geraamd dan de definitieve hectare-opbrengst in 2018. Samen met de groei van de beteelde oppervlakte zorgt dit voor een stijging in de verwachte totale bruto-opbrengst van zaaiuien. In 2017 lag de opbrengst per hectare voor dit gewas nog 2,6 ton boven het niveau dat nu wordt verwacht. De verwachte hectare-opbrengst in 2019 ligt tevens onder het gemiddelde van de periode 2000-2017 (57,2 ton per hectare).

Voor consumptieaardappelen geldt dat de opbrengst per hectare dit jaar zo’n 20 procent hoger wordt ingeschat dan vorig jaar. De hectare-opbrengst komt daarmee naar verwachting op 49,3 ton. In 2017 waren de hectare-opbrengst voor consumptieaardappelen hoger dan de verwachtingen voor dit jaar.Bekijk hier de voorlopige oogstraming aantal akkerbouwgewassen 2019 (tabel).

Bron: CBS

Publicatiedatum: