Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans van Kemenade, Jakova

“De Polen kunnen zich nog tot maart goed voorzien van uien”

Tholen - Een dramatisch jaar was het voor uien in West-Europa vorig jaar. Dit jaar zijn de vooruitzichten van de nieuwe oogst een stuk beter. Daar waar men kan irrigeren, waren de opbrengsten beter. De productie van uien schoot in Nederland omhoog. In Polen had men dit seizoen bijvoorbeeld veel last van de droogte.

Jakova uit het Noord-Brabantse Zevenbergen koopt sinds eind jaren ’90 uien op voor de industriële verwerking zoals de uienschillerijen. Het bedrijf haalt de uien voornamelijk van Nederlandse, Duitse en Poolse bodem. “Normaal hebben ze in Polen genoeg uien tot hun beschikking en moeten wij vrijwel niets doen daar op de markt,” vertelt Hans van Kemenade van Jakova. “Dit jaar waren de plantuien echter beperkt en er waren ook veel minder zaaiuien op de markt. We moesten dus met zijn allen massaal naar Polen rijden om de schillerijen daar van uien te voorzien. Die situatie gaat nog wel even aanhouden op de markt en ik verwacht dan ook dat we meer Nederlandse uien naar Polen kunnen transporteren dan normaal.”

“Hoeveel minder uien er straks zijn in Polen, is niet precies te zeggen. In Nederland houden we dit altijd keurig bij door verschillende keren metingen uit te voeren op het land. In Polen doen ze dat niet en dus weet niemand precies hoeveel de oogst gaat opbrengen. Voor het beschrijven van de trends op de markt is dat hetzelfde verhaal. De vijfjarige gemiddelden die wij aanhouden hebben ze daar niet. Daarnaast zijn er per regio grote verschillen geweest in de oogst. Waar men de beschikking had over water, is de opbrengst redelijk. Daar waar men niet in staat was om te irrigeren, was de opbrengst laag. Door regelmatig een bezoekje te brengen op de velden in Polen hebben we nog een redelijk goed beeld van de opbrengsten aldaar.”

“Bij de Poolse schillerijen hebben ze momenteel nog voldoende voorraden liggen in de schuren. Die gaan ze stilletjes aan gebruiken. De Polen kunnen zich daarmee redelijk goed voorzien tot maart-april en daarna zijn wij in Nederland vaak traditiegetrouw aan de beurt om ze van uien te voorzien. Concurrentie uit andere landen is er altijd, dat zagen we vorig jaar wel toen het zo droog was. Uit alle hoeken van de wereld kwamen er toen uien onze kant op. Ik denk dat dat een beetje producteigen is aan uien en de schillerijen in Polen hebben toch de traditie om de verwerkende industrie van uien te voorzien.”

De wereld van de verwerkende uien-industrie blijft stabiel. “Er verandert niet zo heel veel op de markt. De klanten die vragen naar geschoonde uien komen dagelijks aan de markt en het zijn alleen de prijzen die zorgen voor de pieken en dalen in de industrie. Met de hoge prijzen op het moment zien we dat de meeste handelaren niet al teveel voorraden hebben aangelegd en dat het nu weer een beetje wordt bijgewerkt. In de loop van het seizoen zal de verwerkende industrie weer meer naar geschilde uien vragen vooral als de verwerkende diepvriesindustrie weer uien gaat gebruiken in het productieproces. Dat is meestal wat later in het seizoen en dan verwachten we weer terug pieken in de prijs. Industriële verwerkers hebben geen behoefte aan een speciale maat ui. Alleen machinale verwerking is gebaat bij één soort ui maar de handmatige schillerijen niet.”

“Uitdagingen zijn er altijd. Vooral als we met kleinere opbrengsten blijven zitten en we de uien van steeds verder moeten gaan halen. Als het aan mij ligt, gaat dat natuurlijk niet gebeuren maar echt in de hand heb je dat niet. Dat ligt geheel aan de weergoden en Gerrit Hiemstra.”

Voor meer informatie:
Jakova BV
Hans van Kemenade
De Langeweg 9A
4726 RA Zevenbergen
Tel: +31 (0)168 32 51 59
info@jakova.nl

Dit artikel verscheen eerder in Primeur, nr. 10, jaargang 33