Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lennart Middelburg, Vegetables Market Place:

"Eerst vroegen we ons af hoe we de loods vol moesten krijgen, nu steeds vaker hoe die 's middags weer leeg komt"

Tholen - In april 2018 betrok Vegetables Market Place (VMP) een nieuwe locatie in Poeldijk met 1.600 m2 loodsruimte, vier laaddocks en drie koelcellen en pallet opslag voor meer dan 1000 pallets. "Toen we hier voor het eerst liepen, vroegen we ons af hoe we de loods vol konden krijgen. Nu vragen we ons soms af hoe die 's middags weer leeg moet komen", lacht Lennart Middelburg, die samen met zijn vader Gert leiding geeft aan het bedrijf.


Lennart en Gert Middelburg

Het bedrijf maakte dan ook een vrij onstuimige groei door en verdubbelde de afgelopen drie jaar in omzet en volume. "Dat vergt nogal wat van je organisatie. We hebben intern ook best een aantal wijzigingen gehad en met het aantrekken van Ferhat Tivsiz staat er nu een jong team maar toch met de nodige ervaring. Het is een mooie basis waar we de komende jaren op voort willen bouwen", vertelt Lennart.

Kasgroenten vormen nog altijd de hoofdmoot van het bedrijf, maar ook in de vollegrondsgroenten en fruit krijgt het handelsbedrijf een steeds grotere positie. "Als je ziet hoeveel citrus en meloenen we afgelopen zomer uit Marokko hebben binnen gekregen, dan zijn we de naam Vegetables Market Place in feite ontgroeid", lacht Lennart. "Maar we hoeven niet zo nodig een volledig assortiment te voeren. Zachtfruit is bijvoorbeeld zo'n categorie die we nauwelijks voeren, dat is ons te kwetsbaar. Alleen als er specifieke klantvragen zijn, gaan we ernaar op zoek."

"Het Hollands seizoen loopt nu echt op zijn eind en we schakelen meer over op de aanvoer vanuit Spanje en Marokko. Het was weer een bijzondere zomer met de nodige weersextremen. We betrekken een fors volume groenten in de zomer uit Polen en kunnen ons daar mooi mee onderscheiden op de markt. Chinese kool, tomaten, paprika's, ijsbergsla, bloemkool etc; als er in Nederland tekorten zijn, weet men ons snel te vinden. Zo was er bijvoorbeeld een periode geen Hollandse cherry tomaten te krijgen en wij hadden ze wel vanuit Spanje beschikbaar, vertelt de handelaar.  

Veel mixladingen
VMP werkt voor de contracten samen met een aantal vaste telers, maar betrekt de groenten en fruit hoofdzakelijk op de vrije markt. "Voor ons werkt dat ideaal. We zijn onafhankelijk en we kunnen kopen wat en waar  we willen.  We beleveren een brede klantenkring, bestaande uit groothandels, maar ook veel bedrijven die horeca en cateraars beleveren. We verzorgen veel mixladingen van uien, kool tot aan tomaten, paprika's. Aan supermarkten leveren we niet “rechtstreeks", zegt Lennart.

"Onze klanten zitten door heel Europa. Zo is de afzet naar Ierland afgelopen jaar hard gegroeid en neemt de export naar Scandinavië nog altijd toe. Nu de importheffingen eraf zijn, zie je de vraag vanuit Noorwegen bijvoorbeeld weer toenemen. Ook naar landen als Malta, Griekenland en Oostenrijk exporteren wij. Naast de import uit Polen zijn we met het aantreden van Marta Iwaniec ook meer klanten in Polen en andere Oost-Europese landen gaan bedienen. Dat gaat toch makkelijker als je dezelfde taal spreekt", constateert Lennart.

Duidelijkheid gewenst over Brexit
"Voorheen exporteerden we best veel naar Rusland, maar dat hebben we nu met nieuwe bestemmingen goed ondervangen. Daarnaast groeien we hard met onze bestaande klanten mee", vertelt de handelaar. Voor de export naar het Verenigd Koninkrijk bleef de Brexit het afgelopen jaar lang boven de markt hangen. Grote zorgen maakt Lennart zich niet. "Die groenten en fruit blijven de Britten wel nodig hebben. Maar het is belangrijk dat er nu duidelijkheid komt. Op welke manier dan ook, de onzekerheid zijn de mensen nu echt beu."

Met het winterseizoen in aantocht heeft VMP ook weer meer ruimte om koelruimte aan derden aan te bieden. "In de zomer hadden we de cellen hard nodig voor onze eigen producten, nu hebben we weer meer ruimte vrij", vertelt Lennart. In februari zal het bedrijf voor het eerst zijn opwachting maken als standhouder op de Fruit Logistica in Berlijn. "We gaan eens kijken of dat bevalt. Zo zetten we elke keer weer een stapje", besluit Lennart.

Voor meer informatie:
Lennart Middelburg
Vegetables Market Place
ABC Westland 427
2685 DE Poeldijk
Tel: 0031 174527130
Mob: 0031 622509817
[email protected]
www.vmpbv.nl