Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maarten van Damme, Dacomex:

"Grote uienexport maar handel is ook goed op voorraad"

Tholen - De Hollandse uienverpakkers en exporteurs hebben momenteel volop vraag. "Alle bestemmingen waar wij actief op zijn, nemen momenteel volop uien af. Kartrekkers zijn toch wel de Afrikaanse landen Senegal, Ivoorkust en Mauritaniƫ, ook omdat Marokko nu geen uien beschikbaar heeft. Belangrijk is nu dat we met z'n allen uitkijken dat we niet te veel sturen, zodat de markt niet zoals vorig jaar, in het slob raakt waardoor aan het einde van het seizoen veel geld verloren is. Maar ik heb wel het idee dat men daar in Afrika ook van heeft geleerd en een stuk voorzichtiger is", constateert Maarten van Damme van Dacomex.

"Buiten Afrika doet het Caribisch gebied goed mee. Ook naar het Verre Oosten gaan goede volumes, maar daar zijn we zelf minder actief. Al met al ziet de situatie er niet verkeerd uit. Ik verwacht dat we zeker tot het einde van het jaar deze exportvolumes wel aan moeten kunnen houden. Wat daarna gebeurt, hangt grotendeels van Senegal af. Maar een bestemming als Braziliƫ kan ook zomaar weer op de markt komen. Vooralsnog ziet het er goed uit met een brede export", zegt Maarten. "De hele sector is lekker druk en alle pakstations draaien op 100%."

Ondanks de goede vraag verwacht de exporteur niet direct dat er een plusje in de prijs inzit. "De laatste twee weken zijn er gigantisch veel uien binnengehaald. Alle exporteurs hebben veel product beschikbaar en de inkopers doen momenteel dan ook rustig aan. De baalprijs ligt nu nog op een stabiel niveau tussen de 18,5-19 cent, maar die zie ik eerder wat dalen dan stijgen. Daarbij zijn er ook partijen tussen die gewoon niet tot na nieuwjaar te bewaren zijn vanwege de natte omstandigheden. Dat zijn an sich prima uien, maar die moet je niet te lang bewaren en daardoor komen ze nu als eerste aan bod."

Voor meer informatie:
Dacomex
Provincialeweg 46
4695 RK Sint-Maartensdijk
Tel: +31 (0)166-662550
[email protected] 
www.dacomex.nl