Marktrapport Oostenrijk week 51/2019

'Evenwichtige aardappelmarkt, uienafzet verbetert zich'

De consumptieaardappelmarkt presenteert zich in de laatste week voor kerst erg evenwichtig. De telers houden, gezien een matige prijsverwachting, hun producten niet al te zeer terug zodat de huidige vraag goed gedekt kan worden. De binnenlandse vraag ligt momenteel nog op een rustig niveau. Pas in de laatste dagen voor kerst zou de omzet in de retail aan kunnen trekken. Ook op de exportmarkt is het tot nu toe rustig.

Er zijn weliswaar steeds weer aanvragen, maar daadwerkelijke transacties vinden vanwege te uiteenlopende prijsvoorstellingen echter nauwelijks  plaats. De telersprijzen blijven vergeleken bij voorgaande week onveranderd. In Niederösterreich werd er aan het begin van de week ene prijsspanne van 22 euro per 100 kg tot 28 euro per 100 kg genoemd, afhankelijk van ras en kwaliteit. Uit Oberösterreich werden eveneens onveranderde prijzen van maximaal 28 euro per 100kg gemeld.Uienafzet verbetert zich
De uienmarkt presenteert zich vlak voor kerst zeer evenwichtig. De binnenlandse handel verloopt inmiddels al duidelijk levendiger. Maar ook in de export richting Oost- en Zuidoost-Europa is de belangstelling toegenomen. Daarbij staan mooie en grote producten nog steeds in de focus bij de opkopers. De prijzen liggen meestal stabiel op het niveau van de voorgaande week. Voor uien, gepoetst en gesorteerd in een kistje, wordt bij de juiste kwaliteit en grootte tussen de 23 en 28 euro per 100 kg betaald. Voor kwalitatief zwakkere c.q. klein uitvallende partijen ligt het prijsniveau daar onder.

Geen prijsverandering voorafgaand aan kerst bij wortelen
In Niederösterreich wordt er van een evenwichtige situatie bij wortelen bericht. De afzet in het binnenland verloopt tevredenstellend. Daarnaast kan er in kleinere omvang ook geëxporteerd worden. Voor kerst is er aan het prijsniveau van de afgelopen week niets meer veranderd.

Bron: LKÖ


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.