Arian Ververs, ICC Consultants:

Financiering in 2020: zonnig met kansen op buien of bewolkt met opklaringen?

Afgelopen jaar kan volgens Arian Ververs van ICC Consultants beschreven worden als een jaar met veel verwarrende ontwikkelingen. "Aan de ene kant stemden veel economische data en onderliggende ontwikkelingen zorgelijk en lag volgens menig analist een recessie op de loer", legt hij uit. "Anderzijds bleven consumenten kwistig spenderen, ligt de AEX op niveaus die de afgelopen tien jaar niet werden aangetikt en vindt de ene na de andere fusie en overname plaats."

Voor dit jaar worden de risico’s volgens hem dan ook ontegenzeggelijk groter. "Kijk alleen al naar de magere mondiale groeiverwachtingen van internationale organisaties als het IMF. Tegelijk bieden sommige sectoren echter nog voldoende kansen voor bedrijven voor uitbreiding en omzetverhoging", aldus Arian. 

Stuurmanskunst vereist
Wie groeikansen wilt benutten en/of risico’s wilt beperken om een naderende recessie het hoofd te bieden, zal volgens hem zonder kompas maar lastig kunnen manoeuvreren op de roerige financieringsmarkt voor 2020. Hij laat zien dat banken het er niet makkelijker op maken:

  • Ze zijn selectiever en lopen dikwijls alleen nog warm voor de 'perfecte paradepaardjes' in de sector en voor bedrijven die duidelijk crisisbestendig lijken.
  • Banken zijn ook kieskeuriger in de zin dat ze zich steeds vaker beperken tot een bepaalde doelgroep of sector.
  • De informatie-eisen worden aangescherpt, waarbij een enkele prognose niet langer voldoet; meerdere scenario’s worden de norm.
  • In toenemende mate eisen banken het alleenrecht van bediening op, voordat ze tijd en inspanning steken in een aanvraag. Daarbij duiken regelmatig zogenaamde 'drop-dead-fees' op indien een (potentiële) klant het aanbod van de bank mogelijk afwijst.
  • Door de trend van sectormatige bediening en segmentering bij banken worden klanten nog wel eens door het verkeerde accountteam bij een bank bediend.

Met open armen?
Dat het bankfinancieringslandschap hobbeliger en drassiger is geworden, betekent volgens Arian echter niet dat financiers niet openstaan voor aantrekkelijke bedrijven die opereren in kansrijke sectoren. "We zien voor dit jaar vooral voor de transport en industrie en voor leisure en food volop mogelijkheden", legt hij uit. "Bedrijven in deze sectoren kunnen relatief makkelijk van de historisch lage rentestanden gebruik maken voor nieuwe investeringen en (her)financieringen."

Aangezien deze ondernemingen aantrekkelijk zijn voor banken kunnen bedrijven kritisch zijn. "Een specialist kan daarbij ondersteunen in het realiseren van een financiering die de bedrijfsgroeistrategie ondersteunt, waar nodig vermogen buiten risicosferen houdt en die qua kosten aantrekkelijk is."

Stormbestendig
Niet iedereen is echter actief in sectoren waarvoor banken de deuren wagenwijd openzetten. Vastgoed, handelsbedrijven zonder of met onvoldoende online aanwezigheid en de retail moeten meer moeite doen om een voet tussen de kluisdeur te krijgen. Ondernemingen in deze sectoren hoeven zich volgens  Arian echter zeker niet het vel over de oren te laten trekken. "Daarbij is het ook zaak voorbereid te zijn op economische tegenwind en de financiering hierop in te stellen qua headroom, aflossingsverplichtingen en convenanten."

"Het financieringsklimaat wordt grilliger in 2020 of de ondernemer nu wil doorpakken of even pas op plaats maakt en weerbestendig wil zijn als donkere wolken zich samenpakken boven de economie", concludeert hij. 

Voor meer informatie:
Arian Ververs
ICC Consultants 
Lange Viestraat 333
3511 BK Utrecht
T: +31 30 820 1221
E: a.ververs@icc-consultants.nl 
W: www.icc-consultants.nl  

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.