Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toolboxteam Water ontwikkelt perceelsemissiescan

Het Toolboxteam Water heeft met www.perceelsemissiescan.nl een digitale tool ontwikkeld waarmee telers het risico op emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf hun percelen in kaart kunnen brengen. Daarnaast biedt de tool handvatten om de risico’s op afspoeling te verkleinen.

Het invullen van de perceelsemissiescan is gratis. Door het invullen van de scan op de website kunnen telers zien waar op hun percelen risico is op emissie van gewasbeschermingsmiddelen. Zij vullen vragen in over de infiltratiecapaciteit, verzadiging en waterhuishouding van hun percelen en zien meteen waar nog risico op emissie vanaf het perceel is.Ook zien telers wat de geldende regelgeving is op dit vlak en worden maatregelen toegelicht die ze kunnen nemen om emissie vanaf het perceel te verminderen. Dat begint bij duurzaam bodembeheer met maatregelen zoals het verbeteren van de structuur, het stimuleren van bodemleven, het verhogen van het organische stofpercentage en het vergroten van de infiltratiecapaciteit van de bodem.

Water
Met grondbewerkingstechnieken kan ervoor worden gezorgd dat er geen hemelwater over het perceel stroomt. Bijvoorbeeld door drempels te maken tussen de ruggen of door bij de zaaibedbereiding een wafelstructuur aan te brengen. Als er toch water van het perceel afstroomt, kan dit worden opgevangen in een infiltratiegreppel - parallel aan de sloot - die het afstromende water opvangt, zodat het niet in de sloot terecht komt.

Met de Toolbox Emissiebeperking willen Nefyto, Unie van Waterschappen, LTO Nederland, Agrodis en Cumela Nederland gezamenlijk emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater verminderen. De perceelsemissiescan is ontwikkeld door Broos Water en is een aanvulling op de Toolbox Water.

Voor meer informatie:
Klaas Jilderda
Nefyto
T: 026 37 17 286 
E: [email protected]
W: : www.toolboxwater.nl en www.erfemissiescan.nl  


Publicatiedatum: