Telerservaringen van 'gouwe ouwe' Hyskin:

"Goede bewaring en opbrengst"

Het zaaiuienras Hyskin zit al ruim dertig jaar in het assortiment van Bejo/De Groot en Slot. Een ras waar een rijke geschiedenis aan telerservaringen aan vast hangt. Een mooi moment voor De Groot en Slot om dit ras als ‘gouwe ouwe’ weer eens in de schijnwerpers te zetten.

Door de jaren heen zijn er al meerdere artikelen de revue gepasseerd waarin Hyskin werd beschreven. Hyskin zal nog enkele jaren beschikbaar zijn en gaat dan na vele jaren het assortiment verlaten. Het Uienmagazine van De Groot en Slot heeft enkele telers die nu nog steeds het ras telen, gevraagd naar hun ervaringen met het ras Hyskin door de jaren heen. 

Arjan van den Tol
Uienteler in Stad aan ‘t Haringvliet

Al jaren teelt Arjan van den Tol op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee nabij het dorp Stad aan ’t Haringvliet met tevredenheid het ras Hyskin.

“In het verre verleden werd op ons bedrijf door mijn vader uien geteeld, maar hij is daar later weer mee gestopt. Vanaf 2006, toen ik ook al actief was binnen het bedrijf, zijn we weer begonnen met telen van zaaiuien. Vanaf dat moment hebben we altijd het ras Hyskin geteeld. De reden dat we al die jaren trouw zijn gebleven aan Hyskin, is dat het wat mij betreft een allround ras is”, zo vertelt Arjan.

Het ras heeft een gemiddelde vroegheid, is lang bewaarbaar, doet het prima op onze gronden en geeft goede opbrengsten, aldus Arjan. De opbrengsten variëren over de jaren heen van 36 ton tot aan 90 ton per hectare. De opbrengst van 36 ton was in seizoen 2018, zegt de Zuid-Hollander. “Dit was een erg droog en warm zomerseizoen, er was onvoldoende loof op gekomen na de moeizame opkomst. Daardoor hadden we toen de laagste opbrengst in al die jaren.” De meest belangrijke eigenschap van het ras Hyskin vindt Arjan de stabiel lage tarrapercentages, die variëren tussen de twee en vijf procent. “We verkopen de uien meestal in de periode januari tot april, met een enkele keer een uitschieter tot aan begin juni.”

Op de vraag of Arjan weleens heeft nagedacht welk ras hij zou gaan telen als Hyskin over enkele jaren uit het assortiment gaat, zegt hij dat hij daar nog niet zo mee bezig is. “Zolang Hyskin er nog is, blijf ik dit ras telen. Als het ras eruit gaat, zie ik in Hytech wel een prima vervanger. Dit is een ras dat volgens mij goed in de buurt komt qua eigenschappen van Hyskin.”

Sjolle Dijkstra
Uienteler in Brantgum
Het ras Hyskin doet wat het moet doen, geeft Sjolle Dijkstra aan. Hij heeft samen met zijn broer een akkerbouwbedrijf in het Friese Brantgum. Jaarlijks telen ze vier en een half à vijf hectare zaaiuien, wat prima past binnen de vruchtwisseling.

“Vóór 1990 teelden we het ras Hyskin, wat ons prima beviel”, zegt Sjolle. “Tussen 1990 en 2014 hebben we geen uien geteeld. Hierna zijn we weer met uien in ons bouwplan gestart en hebben dat jaar Hypark geteeld. Dit ras beviel ons ook wel, maar we zijn toch weer teruggegaan naar de vertrouwde Hyskin.” Het ras heeft prima bewaareigenschappen en doet het erg goed op onze grond, vertelt Sjolle. De gemiddelde opbrengst ligt rond de 60 ton netto, wat hij een mooie opbrengst vindt. “De hoogste opbrengst die we met Hyskin hebben gehad, was 90 ton bruto met vier à vijf procent tarra. Dus reken maar uit”, zegt Sjolle. “Prima opbrengst!”

Naast deze raseigenschappen speelt de prijs van het zaad ook een kleine rol bij de keuze voor Hyskin. Sjolle besluit: “Maar als Hyskin uit het assortiment verdwijnt, gaan we waarschijnlijk weer over op Hypark. Die heeft het bij ons ook prima gedaan.”

Bron: Uienmagazine, De Groot en Slot 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven