Zuidoost-Brabant haalt gratis bezem door middelenkast

Tot 31 maart 2020 loopt de actie “Bezem door de middelenkast in Zuidoost-Brabant”. Tijdens deze actie kunnen alle loonwerkers en agrariërs eenvoudig en kosteloos resten van niet meer toegelaten en verouderde bestrijdingsmiddelen inleveren. Aanmelden moet voor 1 maart 2020. 

Hoe werkt het?
Loonwerkers of agrariërs in een van de deelnemende gemeenten kunnen zich aanmelden. Een adviseur neemt vervolgens contact op om een afspraak te maken. Loonwerkers/agrariërs kiezen zelf welke organisatie langs komt. Tijdens het bezoek kan men samen met de adviseur de middelenkast doorlopen en tevens informatie krijgen hoe  de emissie van gewasbeschermingsmiddelen in de toekomst verminderd kan worden binnen de bedrijfsvoering.

Dit bezoek duurt ongeveer twintig minuten. Verouderde middelen kan de eigenaar zelf met twee bonnen, die hij/zij krijgt van de adviseur, afvoeren naar de milieustraat van de gemeente. In enkele gemeenten worden de middelen door een afvalverwerker opgehaald op het bedrijf. Op de bon staat hoe dit in de eigen gemeente geregeld is.

Inname goed geregeld
Om te voorkomen dat de bezemactie en controles door handhavers elkaar kruisen, stemt CLM (Centrum voor Landbouw en Milieu) af met NVWA, Regionale Uitvoerings Dienst (RUD) en waterschappen. Loonwerkers en telers die meedoen met de bezemactie en een doosje af te voeren middelen hebben staan, worden niet beboet mocht er een controle plaats vinden. Deze organisaties ondersteunen dit initiatief. De actie is anoniem, daarom worden gegevens niet met bovenstaande organisaties gedeeld.

Bron: Cumela


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven