Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Einde van afhankelijkheid van import uit India

Zou Maleisië zijn eigen uien moeten telen?

Eind vorig jaar was er een tekort aan Indiase uien, waardoor de prijzen omhoog schoten. De prijs van Indiase uien is sterk gestegen van slechts € 1,08 naar € 5,32/kg, waardoor een oproer ontstond onder koks in Penang en andere noordelijke staten. De situatie werd kritiek, aangezien Maleisië 60% van z'n uien uit verschillende landen importeert en 70% daarvan uit India.

Sommigen zouden kunnen zeggen dat dit een goed moment is voor Maleisiërs om hun eigen uien te gaan planten. In een interview met Bernama zei Mohd Nasir Warris, van het ministerie van landbouw, dat het niet haalbaar was om lokaal uien te telen, omdat de kosten van uienimport uit India lager waren dan het planten ervan in eigen land.

Als het gewas lokaal werd geteeld, zei hij, dan zou de winstmarge voor de lokale telers erg klein zou zijn en hun inspanningen niet de moeite waard: "Als we uien telen, moeten we ze tegen dezelfde prijs afzetten als importuien, dus de winstmarge voor onze telers is erg klein en het zou niet in hun voordeel zijn."

Mohd Nasir zei dat de kosten van de uienimport uit India laag waren door verschillende factoren, waaronder het feit dat handmatig wordt geplant en dat er een overvloedig arbeidsaanbod is in India, in tegenstelling tot Maleisië. "Wij (Maleisië) hebben een zeer beperkte beroepsbevolking en als we naar de grote plantages en groenteteeltbedrijven kijken is het eerste wat de exploitanten ons vertellen dat ze niet genoeg mankracht hebben."

Hij voegde eraan toe dat er eerder met een Indiaas bedrijf was samengewerkt aan een pioniersproject voor de uienteelt, maar dat de teeltkosten te hoog waren. Het project kreeg geen positieve reactie van de lokale telers, omdat de inspanning niet rendabel was in vergelijking met andere gewassen die een hoger rendement opleverden.

Hij zei ook dat het weer een grote rol speelde bij de uienteelt, die het meest geschikt was voor subtropische klimaten met een lage luchtvochtigheid.

Bron: theedgemarkets.com

Publicatiedatum: