Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ultrasoon ontsmetten met USAF-unit getest

Praktijkproef levert schone bakken en schoon spoelwater op

Tholen – In menig sierteelt- en AGF-teeltbedrijf is het een komen en gaan van bakken. Om die allemaal schoon te krijgen en te houden, is regelmatig wassen nodig, zeker ook om plantenresten en ander organisch materiaal te verwijderen. Met een zogenaamde bakkenwasser kan dat, maar hoe zorg je dat het spoelwater schoon is en daarmee ook de bakken schoon worden?

In de proef, die afgelopen najaar werd gehouden bij een Nederlandse potplantenkwekerij, werd een USAF-unit (de unit maakt gebruik van high power ultrasoon geluid) van Luijkx Ultrasound getest in de voorraadtanks van de bakkenwasser. “De bakkenwasser reinigt de bakken die leeg terugkomen uit de kas door middel van water. Vanwege onder andere milieutechnische redenen was men op zoek naar een effectieve milieuvriendelijke techniek om de bakken te ontsmetten”, vertelt Kees Luijkx van Luijkx Ultrasound.

Troebel water
Hoge concentraties organisch materiaal en kleurstoffen in het water waren een beperkende factor, waardoor ontsmetten met UV-licht bijvoorbeeld, geen optie was. Uiteindelijk is voor een test met USAF (ultrasoon geluid) gekozen. “USAF werkt ook in troebel water, omdat het werkingsprincipe op drukgolven gebaseerd is.  Deze drukgolven drukken de micro-organismen samen, waardoor de celwanden van de pathogenen scheuren.”

65% schimmelreductie
Laboratoriumonderzoek toonde aan dat de hoeveelheid schimmels en virussen na behandeling met USAF substantieel gereduceerd waren tijdens de proef, waarbij een opstelling met en zonder USAF naast elkaar werd getest. “Het aantal schimmels was met ongeveer 65% gereduceerd, van 7000 naar 2500 kolonie vormende eenheden per milliliter”, vertelt Kees die gelooft dat verdere verlaging ‘zeker tot de mogelijkheden behoort’. “Schimmels en bacteriën kunnen niet resistent voor ultrasoon worden omdat ultrasoon een mechanische behandelmethode is. Ze worden als het ware stuk geslagen.”

Omdat USAF geen probleem heeft met troebel water, is het volgens Kees een zeer geschikte techniek voor het ontsmetten van troebel water met hoge concentraties organische materiaal of kleurstoffen erin. “Hoge concentraties organisch materiaal neutraliseren bijvoorbeeld ontsmettingsmiddelen, waardoor deze middelen zeer snel uitgewerkt zijn. Bijkomend voordeel is dat ook voor de aanwezige medewerkers gevaarlijke pathogenen zoals legionella en E-colli bestreden worden.”

De testresultaten van de proef zijn, daar de kweker anoniem wenst te blijven, op te vragen bij Kees Luijkx.

Voor meer informatie:
Luijkx Ultrasound bv 
Dorsvlegel 10
1648 HX De Goorn
www.ultrasoundinfo.nl 
mail@ultrasoundinfo.nl
+31 (0) 229 54 22 09

Kees Luijkx
+31 (0) 6 535 12 961