Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Uientelers ‘daten' voor een goed gesprek

Een groep telers, boeren en burgers neemt de handschoen op om met elkaar het gesprek aan te gaan over de toekomst van de landbouw en het leven van boer en burger. Onder het mom van #Makeadate2020 zoeken telers, boeren en niet-boeren rondom Valentijnsdag de verbinding met elkaar. Een oproep onder boeren leverde al een aantal spannende dates op.


Brenda Beumer Fotografie

De afgelopen maanden kon je moeilijk om de boeren heen. Een stalbezetting in Boxtel, de stikstofcrisis en boerenprotesten zetten de toon in de landelijke media. Volgens initiatiefnemers ‘Boeren van Nederland’ is Valentijnsdag hét moment om op een respectvolle manier met elkaar in gesprek te gaan. “Boeren en hun situatie werden in de loop van vorig jaar heel zichtbaar. Iedereen had er ook een mening over. Daar moeten we het komend jaar vaker over hebben”, aldus de organisatie.

200 bijzondere ontmoetingen
Boeren van Nederland nam in 2018 het initiatief voor #Makeadate2020, met als doel om boeren te stimuleren om meer buiten hun ‘boerenbubbel’ te kijken. In 2019 waren er in heel het land circa 200 bijzondere ontmoetingen en ook dit jaar staan er dates gepland tussen boeren en burgemeesters, Kamerleden en lokale politici, bekende en onbekende Nederlanders.

Agrarische studenten
Ook jonge boeren en agrarische toeleveranciers waren het afgelopen jaar nadrukkelijk in het nieuws. Daarom stimuleert Aeres Hogeschool in Dronten haar agrarische studenten om als schoolopdracht mee te doen met #Makeadate2020 en stuurt coöperatie Agrifirm haar ledenraad op date. Daarnaast gaan enkele tientallen ambtenaren van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de boer op.

'Foodies' in Thailand
Dit jaar konden boeren en niet-boeren zich via www.boerenvannederland.nl aanmelden voor een date. Een flink aantal boeren is nog op zoek naar een date met een niet-boer of wachten nog tot hun uitnodiging wordt beantwoord. Zo heeft Erik van Veldhuisen, pluimveehouder in Renswoude (Utrecht.) zijn pijlen gericht op actrice en presentatrice Jennifer Hoffman. Zij presenteert het NPO-programma Gefileerd, waarin ze ‘foodies’ meeneemt naar Thailand om te laten zien hoe hun voedsel wordt geproduceerd. In één van de afleveringen gaat het over hoe kip wordt geproduceerd.

Van Veldhuisen: “Toen ik de aflevering bekeek leek het alsof de indruk werd gewekt dat het er in Nederland er ook zo aan toe gaat. Dat is niet zo.” Hoffman is nog niet ingegaan op de uitnodiging van Van Veldhuisen, maar hij blijft hopen op haar komst. “Ik wil graag luisteren naar Jennifers ervaringen in Thailand en laten zien hoe ik zelf met mijn dieren omga.”

Meer informatie is te vinden op de site van www.boerenvannederland.nl  

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven