Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Niek en Rob de Boer:

"Huidvastheid en hardheid positieve eigenschappen van zaaiui SV3557ND"

Loonbedrijf Gebr. de Boer bestaat uit Niek en Rob de Boer. Naast loonwerk in akkerbouw, tuinbouw, een boomkwekerij, transport, veehouderij en een eigen plantaardige olieperserij hebben zij verder een akkerbouwtak van zo’n 130 hectare. Het grootste gedeelte daarvan is gepacht. Rob en Niek telen verschillende gewassen, zoals maïs, gras, tarwe, gerst, koolzaad, bieten en vanaf 2018 ook uien. Sinds 2019 telen de broers ook zaaiuien, waaronder de SV3557ND. 

Niek de Boer
Niek: “De akkerbouwtak past goed bij onze overige werkzaamheden. Wij kunnen veel in eigen beheer doen en hierdoor creëren wij een constantere arbeidsfilm voor onze medewerkers. Voor uien moet er een aantal keer met de spuit gereden worden. Zo zorgen we dat er meer hectares worden bewerkt met de spuit, zodat de totale kosten voor onze machine omlaag gaat.”

Zaaiui SV3557ND
De Gebr. de Boer zijn in 2018 begonnen met winterplantuien. In 2019 teelden zij voorjaarsplantuien en SV3557ND als zaaiui. In 2020 telen ze winterplantuien op 3,5 hectare, voorjaarsplantuien op 2 hectare en zaaiuien 8 hectare.

Niek legt uit: “Vanwege het grote aantal boomkwekers in de directe omgeving is de toestand van aaltjes in de bodem belangrijk. Uien hebben hierin een neutrale of zelfs positieve werking, waardoor het gewas bij boomkwekers goed in de rotatie past. Beter dan aardappelen zelfs, in verband met aardappelmoeheid. Verder past de uienteelt goed in ons bouwplan, omdat het gewas vroeg geoogst kan worden. Zo blijft er voor ons ruim voldoende tijd over om een goede groenbemester zoals Tagetes te kunnen telen. De Tagetes telen we in dit gebied om het Pratylenchus Penetrans-aaltje te bestrijden. Ons doel is vroeg te telen, om met ons eindproduct afland de markt te bedienen. De gronden in een straal van 10 km rondom het bedrijf lenen zich hier uitstekend voor. Die gronden variëren van lichte zandgrond tot zanderig leem. Voor de uienteelt gebruiken we alleen gronden die ook echt geschikt zijn. We laten niets aan het toeval over en doen en uitgebreide analyses voor aanwezige mineralen, sporenelementen, pH en ook aaltjes.”

Uitdaging In Watermanagement
“De wateraanvoer en -afvoer zijn een uitdaging. Voor de uienteelt is het noodzakelijk om te kunnen beregenen, maar ook dat de ontwatering goed in orde is. Door de steeds extremere weersomstandigheden komen plensbuien vaker voor. Verder is de lokale verkaveling zeer klein met een gemiddelde perceelgrootte van 2 tot 2,25 hectare. Wij proberen altijd om meerdere percelen in de directe omgeving te pachten om deze vervolgens samen te voegen tot een perceel dat we efficiënter kunnen werken.”

SV3557ND bevalt
“Het ras SV3557ND bevalt ons zeer goed, vooral omdat het een vroeg ras is. Zo komt het land snel vrij. We krijgen hele positieve feedback op SV3557ND van de verwerkers. Die zijn zeer tevreden met de haar goede eigenschappen op het gebied van huidvastheid en hardheid. Wij regelen de afzet via Roy Smets van het bedrijf Kiemers.”

Bron: Seminis

Publicatiedatum: