Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uientarreerlijn op maat

Met machines op maat maken heeft Michel Remijn, oprichter en eigenaar van RMA-techniek al geruime tijd ervaring. Vooral van de machines voor de maatbepaling van aardappelen is zijn bedrijf bekend. Michel levert aan een paar grote spelers op de aardappelmarkt maar nu worden in de fabriekshal voor het eerst de onderdelen klaargezet voor de bouw van een uientarreerlijn.  Het vakblad Primeur ging voor de Uienspecial die dit weekend verschijnt op onderzoek uit.

Op het whiteboard in de gang naar de fabriekshal op het industrieterrein van het Zeeuwse ’s Heer Arendskerke hangen de blueprints van de projecten waar ze bij RMA-techniek op het moment mee bezig zijn. Michel Remijn wijst op de tekening van de uientarreerlijn die door de engineers van het bedrijf zijn ontworpen. Het is de eerste machine voor uien die ze bouwen. “Het proces begint op de eigen constructieafdeling,” vertelt Michel. “De onderdelen voor de machine kregen we eind januari binnen. In de constructiehal leggen we de onderdelen van de machine klaar voor assemblage en bewerking. Verderop in de hal zetten we het besturingspaneel in elkaar dat we in eigen beheer hebben. Vanuit het magazijn leggen we alle onderdelen die nodig zijn als banden, motoren, besturingscomponenten, etc. klaar in een krat zodat we snel aan de slag kunnen met montage. Na de montage starten we met elektrotechnische aansluitingen en vervolgens programmeren we de installaties. Als de machine klaar is en we hebben hem uitgebreid getest, gaat de machine vrij snel naar de klant toe zodat hij er gelijk mee aan de slag kan.”


De controlepanelen voor de verwerking van data en het aansturen van de processen worden in eigen beheer in elkaar gezet

Aanpassingen
Met de kennis die RMA-techniek heeft met de bouw van machines voor de aardappelindustrie kwam er de vraag wat ze kunnen betekenen voor de uiensector. “We kregen van een paar partijen de vraag of we een dergelijke tarreerlijn ook zouden kunnen aanpassen voor het tarreren van uien. We gingen de uitdaging aan en hebben zo een specifieke lijn ontworpen voor uien met onder andere een afstaarter in de lijn.”


Michel Remijn bij een van de robotarmen in de fabriekshal

“De uien in de tarreerlijn worden nu grondig schoongemaakt en ontdaan van al het vuil. Daarna gaan ze door de afstaarter en komen de uien terecht op de sorteertafel waar ze handmatig op maat worden gesorteerd. We hebben ook al een 3D-Camera systeem ontwikkeld voor het automatische maatbepaling voor in de tarreerlijn, het is maar net wat de klant wil.”

Data belangrijk
Het tarreren helpt niet alleen bij de prijsbepaling van uien maar het nemen van monsters kan ook inzicht geven in de status van de bewaring van de uien. Zo kan men betrouwbare informatie verkrijgen over de status van de uien. “Ik verwacht dat de voorbemonstering een belangrijkere rol gaat spelen,” vertelt Michel. “Er is niets mooier dat je vooraf kunt gaan bepalen welke partij (met de juiste grofte of kwaliteit) kunt afroepen om zo efficiënt mogelijk aan de eisen te kunnen voldoen van de eindklant. Grondstoffen zijn kostbaar en data geeft de mogelijkheid hier zo efficiënt mogelijk mee om te gaan. Het is dan ook belangrijk dat een dergelijke machine zo’n betrouwbare uitstraling geeft in het keurlokaal. Meer data en gegevens kunnen dat beeld versterken en voor het verwerken van die data hebben we een eigen computersysteem dat dit inzichtelijk maakt voor de gebruiker.”


Uientarreerlijn van RMA-techniek met afstaarter en sorteertafel

Naast het automatiseren en de uitbreiding van machines naar andere markten ziet Michel ook de robotisering bij de machinefabrieken toenemen. Zelf heeft hij al een robotarm in de fabriekshal staan die straks in een machine wordt gezet. “Ik verwacht nog 5 van deze robotarmen binnen te krijgen om te verwerken in de machines die ik bouw.”

info@rma-techniek.nl

Alle artikelen uit de uienspecial lezen? Neem nu een jaarabonnement op Primeur en wij sturen je de februari-editie ook nog toe