De ui van La Mancha is nog slechts twee maanden verwijderd van de BGA

Zes maanden nadat de Vereniging van Uientelers van de Spaanse regio Castilië-La Mancha een aanvraag heeft ingediend om de beschermde geografische aanduiding (BGA) te bekomen voor de ui van La Mancha, heeft het Spaanse Staatsblad het besluit gepubliceerd van het Directoraat-Generaal voor Voedsel van het ministerie van Landbouw, Water en Plattelandsontwikkeling van het gewest Castilië-La Mancha, waarin de voorwaarden worden beschreven waaraan de BGA-uien moeten voldoen.

De BGA-uien moeten geteeld en verwerkt worden in een van volgende gemeenten: Almansa, Centro, Hellín, Mancha en Manchuela (provincie Albacete); Campo de Calatrava, Campos de Montiel en Mancha (provincie Ciudad Real); Mancha Alta, Mancha Baja en Manchuela (provincie Cuenca); La Mancha, La Sagra, Talavera en Torrijos (provincie Toledo).

Het besluit beschrijft ook de teeltmethode die in acht genomen moet worden. De teelt maakt gebruikt van irrigatie en afhankelijk van het weer is het waterverbruik variabel. De besproeiingen zijn in het begin kort maar veelvuldig. Naargelang het groeiseizoen vordert, worden de tijdsintervallen tussen de besproeiingen groter en neemt de intensiteit ervan toe tot het gewas de volle rijpheid bereikt.

De oogst vindt plaats wanneer het loof begint de drogen en de stengel van de plant begint om te buigen. De oogst gebeurt handmatig, met machines of een combinatie van beide. De handmatige oogst is het meest gebruikelijk omdat het een zachtere en nauwkeuriger behandeling van de bol mogelijk maakt, wat resulteert in een betere kwaliteit en bewaarbaarheid.

Als het oogsten met de hand gebeurt, wordt het loof verwijderd en gedroogd bij kamertemperatuur. Doordat de bol zich volledig sluit, wordt een gezond product bekomen dat goed bewaard kan worden zonder dat dan nog een temperatuur-gecontroleerde opslag nodig is.

Gelijk welke natuurlijke of rechtspersoon kan verzet aantekenen tegen de resolutie tot twee maanden na de publicatie ervan in het Staatsblad.

Castilië-La Mancha is de Spaanse regio met het grootste teeltareaal uien, namelijk meer dan 10.000 hectare. Dat is 46% van de totale Spaanse uien oppervlakte en de teelt in het gewest brengt 700.000 ton op. Albacete is de provincie met het grootste teeltareaal: bijna 5.000 hectare, goed voor 366.000 ton in 2018.

Bron: eldiario.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven