Zeer lage voorraden plantbeschikbare nutriënten door natte februarimaand

Dit jaar start anders dan andere jaren. In februari viel er bijna twee maal zoveel regen als normaal in deze periode. Een groot deel van de nutriënten, die in voorgaande warme, droge jaren zich hadden opgehoopt in de bodem, kunnen daardoor uitgespoeld zijn. Ook is het bodemleven, en dus de mineralisatie, door de natte omstandigheden nog niet overal goed op gang gekomen.Eurofins Agro ziet dit jaar met name veel lagere stikstofvoorraden vergeleken met voorgaande jaren, deels vanwege meer uitspoeling en deels vanwege lagere mineralisatie. De verschillen tussen percelen en regio’s blijken bovendien vele malen groter dan gebruikelijk(zie tabel).

Niet alleen de stikstofvoorraden in de bodem zijn laag. Door extremere klimaatomstandigheden kan het zijn dat ook de plantbeschikbare voorraad van de overige nutriënten die bijvoorbeeld twee of drie jaar geleden is gemeten, niet meer overeenkomt met de actuele situatie. De bemestingsadviezen moeten daarom idealiter worden aangepast aan de nieuwe bodemtoestand. Door een grondonderzoek vlak voor het nieuwe seizoen te nemen, krijgt men inzicht in de actuele situatie.

Update van beschikbaarheid nutriënten
Het onderzoekspakket Teelt van Eurofins Agro is speciaal bedoeld om de actuele beschikbaarheid van nutriënten voor de start van het groeiseizoen vast te stellen Het bemestingsadvies op basis van de actuele beschikbaarheid van de nutriënten kan flink anders uitpakken voor vooral de uitspoelingsgevoelige nutriënten zoals stikstof (N), zwavel (S), kalium (K) en natrium (Na). Ook de sporenelementen zoals borium (B) laten de afgelopen twee jaar veelal een ander beeld zien dan gebruikelijk. Met de resultaten van dit onderzoekspakket kunnen boeren en telers het bemestingsplan voor het komende groeiseizoen optimaliseren.

Voor meer informatie:
Erikjan van Huet Lindeman
Eurofins Agro
06 5200 2122
erikjanvanhuetlindeman@eurofins.com
www.eurofins.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven