Groothandelaren Michel van den Berg en Wijnand de Mooij reageren

Compenseren winkels en marktkooplui het verlies van de horecaklanten?

Tholen - Nadat afgelopen vrijdag de Rotterdamse markten al sloten, kwam daar dit weekend de horeca bij. "Dat is in totaal 50% van ons klantenbestand, dus dat merken we wel", vertelt groothandelaar Wijnand de Mooij uit Rotterdam. "Daar tegenover staat dat onze trouwe Turkse, Marokkaanse en Poolse winkels nu meer dan normaal laden omdat we massaal aan het hamsteren zijn geslagen. Vanmorgen was het hier weer een gekkenhuis. Alle winkels waren leeg. Vooral op uien en aardappelen ontstond een ware run."


Wijnand de Mooij

"Deze winkels en marktkooplui vormen uiteindelijk de wortels van ons bedrijf. Vanuit hier zijn we geworden wat we nu zijn: een importeur, groothandel, horecaleverancier en leverancier van markten en winkels. Het is heel erg wat er nu allemaal gebeurt, maar mijn vader zei altijd: Het is nooit zo donker of het is weer licht geworden", besluit Wijnand, optimistisch.

In tegenstelling tot de markten in Rotterdam draait de Haagse markt nog wel. "Maar de restaurants en horecagelegenheden zijn wel gesloten. Dat merken we goed. We hebben enkele grote horecaleveranciers als klant", vertelt Michel van den Berg van De Best AGF uit Den Haag. Hij blijft de hoop houden dat de Haagse markten open blijven. "Sterker nog, ik zou het bizar vinden als dat niet zo was. In de supermarkt staan er honderden mensen te dringen. Waarom zou de markt in de open lucht dan gesloten worden?"


De Best AGF

"Je ziet dat bepaalde horecaklanten niet komen, die ben je voorlopig gewoon kwijt. Dat betekent gewoon dat een groot gedeelte van je omzet weg is. Voor horecaleveranciers kan het funest zijn als dit lang aanhoudt. Ik heb vandaag een hoop handel teruggekregen. Dat is natuurlijk niet ideaal, maar je probeert die mensen zo een beetje te helpen", vertelt de Haagse groothandelaar. 

"Qua aanloop was het gisteren een redelijk normale dag. De hardlopers waren vooral de standaardproducten. Bloemkool, broccoli en boontjes, dat zijn nu groenten die enorm goed verkopen. Blijkbaar hebben de supermarkten die niet altijd voorradig. Ook de verkoop van gember ging als een malle", vertelt Michel.

Ook Postuma AGF liet gisteren via social media weten dat de winkels en marktkramers de verliezen in de horeca compenseren. "Zondagavond hebben we in allerijl zoveel mogelijk bestellingen van horecatoeleveranciers uit onze vrachtwagens gehaald. Maandag draaiden we een volume dat 38% hoger ligt dan dezelfde dag vorig jaar, en dat dus zonder de horecatoeleveranciers die normaliter 20% van ons volume gebruiken. Eigenlijk een stijging van bijna 60% in leveringen aan winkeliers en marktkoopmannen."


Postuma

"Hieruit blijkt dat er wel degelijk ‘gehamsterd’ wordt. Ondanks de berichten, ook van onze kant, dat dit niet nodig is. De aanvoer is op peil en er zijn geen aanwijzingen dat dit gaat veranderen", besluit Postuma.

Voor meer informatie:
Wijnand de Mooij
Groothandelsmarkt 170
3044 HG Rotterdam
Tel: 010-4373984
info@mooijquality.nl 
www.mooijquality.nl 

Michel van den Berg
De Best AGF
06-23728028
michelvdberg1@live.nl

Voor meer informatie:
Postuma AGF
Manenbergring 2
8271 RX IJsselmuiden
Tel: 038-3370099
sjoerd@postuma.nl 
www.postuma.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.